BBQ csirkenyársak
...random salátával

13418521_1129910230363415_3694358112714213619_o.jpg

A barbecue szósz egy nagyon finom, kicsit pikáns, kicsit füstös csoda, amit könnyedén el lehet készíteni otthon is -  ha egyszer kipróbáljátok, többé nem fogtok boltit venni.
Nagyon jól passzol csirkemellhez, -szárnyhoz, de akár tarjához vagy oldalashoz is.
Lehet egyszerre nagyobb adagot készíteni, és befőttes üvegben a hűtőben tárolni a következő felhasználásig.
Most azt mutatom meg, hogy hogyan születtek ezzel a szósszal az egyszerűen elkészíthető, serpenyőben megsüthető csirkemell-nyársak.

Ha fa pálcákat használunk, hasznos, ha elkészítés előtt beáztatjuk őket pár órára vízbe! Így nem fognak megsülni (esetleg meggyulladni, nem vicc) sülés közben.

Hozzávalók:
kb. 0,5 kg csirkemell
2 nagy vagy 3 kisebb fej hagyma
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2 ek méz
3 ek Worchester-szósz
2 nagyobb, apróra vágott paradicsom (vagy 5 ek paradicsomszósz)
2 ek almaecet (vagy 1 ek sima ecet)
só, bors, kis őrölt chili
(kis víz)

Elkészítés:
Olívaolajon megpirítjuk a durvára vágott hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a Worchester szószt, a mézet, a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, tetszés szerint adhatunk hozzá kis őrölt chilit és kb 15-20 perc alatt kis-közepes lángon, lefedve összefőzzük ezeket az ízeket. 
Ezután feljebb vesszük a lángot, és hozzáadjuk az almaecetet. A cél, hogy a savasságot beleadja, de az ecetes íze eltűnjön, így viszonylag gyorsan, kavargatás közben elfőzzük belőle azt.
Ha kész, félrehúzzuk, és botmixerrel pürésítjük. Megkóstoljuk, és ha hiányzik belőle akár az édesség, sósság, akár a csípősség, itt lehet még ízlés szerint pótolni!
Ha a massza így még túl sűrű, egy kis víz hozzáturmixolásával lehet hígítani.

A csirkemellet apró falatkákra vágjuk, megkenjük kis olivaolajjal, és sózzuk-borsozzuk. Egy nagyobb serpenyőt odateszünk, mehet viszonylag nagy lángra. A nyársakra tűzzük a husifalatokat, majd a szinte hevített serpenyőbe helyezzük őket. Így egy kérget kapnak, de belül nem száradnak ki. Ha kész az egyik oldal, megfordítjuk. Jöhet a BBQ szósz: a csirke megsült felére kenjük egy kiskanál vagy ecset segítségével, miközben a nyárs másik fele sül - ha az is megsült, megint fordítás következik. Így már a szószt sütjük-karamellizáljuk rá a húsra, ettől lesz fantasztikus íze. A folyamat ugyanez még egyszer: megkenjük, megfordítjuk. Kész is, pár perc alatt megvagyunk ezekkel a mutatós, könnyű kis csirkefalatkákkal, amikhez jól megy szinte bármilyen köret.

Én most egy nektarin-eper-füge-kesudió-bébispenót salátát készítettem hozzá, azzal a csavarral, hogy a szeletkékre vágott barackot is a csirkéhez hasonló módon kicsit megsütöttem a maradék szósszal.

Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr888806704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása