ajvár és csevapcsicsa
a nyári grillpartik legjobb párja :)

csevap1.jpgAz ajvár egy szerb eredetű, paprikás-padlizsános krém, amit nagyon gyorsan elkészíthetünk mi is, csak pár hozzávaló kell, és az egész konyha mediterrán illatban fog úszni, ahogy sülnek a zöldségek!
Az érdemi munka 5 perc, minden mást a sütő és egy aprítógép végez helyettünk.
Mindenki kedvence lesz grillezéskor, kínálhatjuk  bármilyen hús mellé, vagy pirítósra kenve, esetleg csevapcsicsát vagy pljeskavicát készítve.
Én most egy illatos csevapot sütöttem mellé, nagyon jó az ajvárba mártogatni, szuper páros.
Az elkészítéskor egy hibát vétettem: csak egy adagot csináltam...szerintem érdemes duplával kezdeni!

Íme, a receptek:

Hozzávalók:
- 1 padlizsán
- 3 kápiapaprika (piros húsú, puhább paprika, nyár elejétől vannak vele tele a piacok)
- 1 paradicsom
- 1 fokhagyma
- olívaolaj
- chili, só, bors

- fél kg marha- és disznóhús vegyesen
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 tk só
- 1 tk bors
- 1 tojás
- ½ tk fahéj
- 2 tk kakukkfű

Elkészítés:
Megmossuk a zöldségeket, és előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A padlizsánt félbevágjuk, és hosszában is, keresztben is bevagdossuk, de a héját nem vágjuk át – így nagyon egyszerű lesz a sült húsát kiforgatni. A kápiapaprikákat kicsumázzuk. Veszünk egy darab alufóliát, és kis tálkát formálunk belőle, amibe beleültetjük a fokhagymát. Erre olívaolajat öntünk (kb. a hagyma feléig lepje el), és bezárjuk a ’kalitkáját’. Ezzel a módszerrel a fokhagyma valami álom finom lesz...puha, illatos, a gerezdek ki fognak ugrani maguktól, mert a a hagyma sülés közben az olajat magába szívja, és az egész húsa megpuhul.
Nos, ha ezek az előkészületek megtörténtek, mindent egy tepsibe teszünk, és a forró sütőben kb. 40 percig sütjük a zöldségeket.
ajvar2.png
Közben előkészítjük a husit: minden hozzávalót alaposan összekeverünk egy tálban. Ne féljetek a  fahéjtól, nagyon jól illik a marhahúshoz, és nem lesz édes a végeredmény, csak különlegesen illatos!
A legjobb lenne szabad tűzön sütni, ennek hiányában egy nagy serpenyőt magas hőfokra hevítünk, megkenjük olívaolajjal, és kis hurkákat formálva (nedves kézzel a legegyszerűbb) megsütjük.
csevap3.png Ha a zöldségek megsültek, kitesszük egy kicsit hűlni őket. Ha már meg tudjuk fogni, mindent egy aprítógépbe teszünk, héj nélkül. A padlizsán nagyon könnyen kifordítható a  kockázásnak köszönhetően, a sült paradicsomról és paprikáról is le tudjuk húzni a vékony héjakat. A fokhagymagerezdek is mehetnek az aprítóba. Ízesítjük ízlés szerint chilivel, sóval, borssal, és az egészet pépesítjük – ne teljesen, maradjanak benne apró darabok.

Az elkészült csevapcsicsa mellé kínáljuk az ajvárt, salátalevelet, esetleg lilahagymát, vagy sült krumplit (a képen látható krumplit és édesburgonyát így készítettem: héjában, egyben főzés után felvágtam karikákra, sütőpapírra terítettem, megkentem olívaolajjal, megszórtam sóval-borssal, és sütőben sütöttem:)).


Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr658831134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása