trükkös húsgolyók színes rizottóval
rozmaring, szerecsendió, balzsamecet...egy ráérős és különleges vasárnapi ebédhez:)

husigolyo.jpgMiért trükkös a húsgolyó? Egyrészt mert sütőben sül, így egészségesebb és nem lesz olajszag az egész lakásban. Másrészt mert sülés után még rákaramellizálunk egy kis balzsamecetet, amitől kicsit ragacsos, pikáns, savanyú-édes mázat kap.
Nagyon jól illik ehhez a rizottóhoz, ami most édesburgonyától lett ilyen színű, télen sütőtökkel lehet hasonló színt és ízt elérni. Ne féljetek a rizottótól, egyszerűen elkészíthető, nagyon sok módon variálható, csak egy pár trükköt kell tudni hozzá.

Íme a receptek és az a pár trükk :) 

Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
- 1/2 kg darált hús (legjobb hozzá a disznó-marha keverék)
- 1,5 tk só
- 1/2 tk frissen őrölt bors
- 1 ek szárított rozmaring
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1 tojás
- útifű maghéj (ha nincs, zsemlemorzsa)

A rizottóhoz:
- 1 közepes méretű édesburgonya
- 2 tk só
- 1 ek rozmaring
- 2+1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor (eredetileg száraz illik, mondjuk rizling, de akár félédes-édes muskotály is lehet)
- 300 g kerekszemű rizs
- 1 marék reszelt parmezán, vagy grana padano, vagy kemény kecskesajt...
- opcionális: 4-5 db szárított paradicsom

Elkészítés:
Pár trükk előre: vehetünk dedikált rizottórizst, de egy sima kerekszemű is pont azt tudja majd, és általában olcsóbb. A szaftos, krémes állagot a főzéskor állandó keveréssel érjük el, így a rizs külsején lévő keményítő leoldódik, krémes állagot ad, a rizs belseje pedig roppanós marad. Épp ezért még véletlen se mossuk meg a rizst, ha rizottót készítünk! (ez a lépés akkor kell csak, ha pergő, elváló szemeket szeretnénk elérni, most pont az ellenkezője a cél)
Amit nem szabad a jó rizottótól sajnálni, az a jó minőségű, igazi vaj. Ez lesz a kezdő- és záró akkordja is, még krémesebbé téve a fantasztikusan átalakult rizst. 
Lé: azért szeretek valamilyen friss zöldséget előre megfőzni hozzá (karfiol, édesburgonya, sütőtök, karalábé), mert ezek főzőleve lehet majd a rizottó felöntőleve. A legjobb alap persze megmaradt húsleves lenne, de kinek marad meg húsleves?!
Használjatok bátran más fűszereket! Nekem a rozmaring és szerecsendió nagy kedvenceim, de mehet bele bármilyen fűszer, amit megálmodtok, szerettek vagy épp van otthon.
Még egy utolsó rizottó-titok: 20 perc. Ennyit rá kell szánni, ennyit ott kell állni mellette és a gasztronómiának áldozni, folyamatosan kevergetni. Tegyetek be egy jó albumot a hifibe, hamar elmegy ez az idő, és lesz egy fantasztikus ebédetek! Ez olyan étel, ami holnap, meg holnapután is finom még, jól szállítható, nyugodtan álljatok neki dupla adagnak.

A receptet úgy írom, hogy ha egyszerre készítitek a rizottót és a húsgolyókat, akkor a legjobb legyen az időbeosztás. :)

Az édesburgonyát meghámozzuk, kockázzuk, és feltesszük főni. A főzővízbe kerül a só és a rozmaring.
Elkészítjük a húst: egy tálban az összes hozzávalót jól összekeverjük, az állagot zsemlemorzsával vagy útifű maghéjjal állítjuk be. Ha kész a massza, bekapcsoljuk a sütőt: 200 °C-ra melegítjük elő. Most jön a kicsit melósabb rész - nyugodtan fogjátok be az otthon levőket egy kis konyhai munkára! :) Vizes kézzel kis golyókat formálunk a husiból, maximum kis diónyi méretűeket. 
Egy nagy tepsit letakarunk alufóliával, azt vékonyan megkenjük olívaolajjal, és arra sorakoztatjuk a golyókat.
Mehet be az előmelegített sütőbe, kb. 25 perc alatt megsülnek.
Ha ebben a sorrendben haladtok, valószínűleg mostanában főtt meg az édesburgonya: leszűrjük, de a levét még véletlenül se öntsük ki, ez lesz a rizottóhoz használt lé! (Mostanra nyert értelmet a főzővízbe tett só és rozmaring, amik nagyon jól belefőttek az édesburgonya ízével együtt ebbe a vízbe:) 
Ebből a léből kb. 800 ml fog kelleni, ha nem főztetek ennyiben, egészítsétek ki meleg vízzel.
Míg sülnek a husigolyók, elkészítjük a rizottót: egy nagy, mély, tapadásmentes serpenyőbe vagy lábosba 2 evőkanál vajat és 1 ek olívaolajat közepes lángon összemelegítünk, majd hozzáadunk egy apróra vágott hagymát, és kicsit megsózzuk. Ez a lépés azért jó, mert könnyebben adja ki a hagyma a természetes cukrait, amitől karamellizálódik, de mégsem ég oda.
Pár percig kevergetjük, és mehet rá (mosatlanul) a rizs. 1-2 perc így szárazon, majd magasabbra vesszük a hőfokot, és ráöntjük a bort. Magas lángon elforraljuk az alkoholt, a karakteres íz mégis belemászik a rizsbe, imádnivaló :)
Vissza közepes hőfokra, nézzünk rá az órára, vagy állítsunk be 15 percre egy számlálót. Most jön a varázslat: kb. fél decinként adjuk hozzá a főzővizet, minden adagot kevergetve elfőzünk a rizzsel. Lé, kevergetés, lé, kevergetés...közben egyre sűrűbb, krémesebb rizst kapunk. Ha eltelt 15 perc, és a főzővízünk elfogyott, hozzáadjuk a pépesre nyomkodott, főtt édesburgonyát, esetleg egy marék apróra vágott szárított paradicsomot. Ilyenkor lehet még az ízeket állítani, ha sótlan lenne, vagy hiányozna még egy kis rozmaring.
3-4 perc kell neki a gyönyörű színt adó édesburgonyával, a rizs ilyenkor már elérte a tökéletes állapotát - krémes, ragacsos, de a belseje még picit roppan. Ha elégedettek vagyunk, húzzuk le a tűzről, és koronázzunk: adjunk hozzá egy evőkanál vajat és egy kis reszelt sajtot, keverjük el alaposan.
A közben elkészült husigolyókkal pedig most történik az utolsó lépés: egy nagy alapterületű serpenyőt (mondjuk palacsintasütőt) hevítsünk, szórjuk bele annyi húsgolyót, amivel még nincs túltelítve a serpenyő, és csorgassunk rá 1-2 evőkanál balzsamecetet. Rázogatva, forgatva a golyókat a balzsamecet bevonja a felületüket és karamellizálódik. Nagyon kevés idő kell neki, és kész is.

Jöhet egy pohár bor, és ezek a finomságok!

Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr738874676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az igazi parmezán 2016.07.13. 11:05:03

Parmigiano-Reggiano, magyarul parmezán: az olasz sajtok királya, a sajtszentháromság tagja. Ha megkérdezünk bárkit, mi jut eszébe Olaszországról, az első öt gondolat egyike a parmezán. Nemrég kaptam szuvenírt Itáliából: egy 40(!) hónapos darab eredeti...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása