teljes kiőrlésű tészta házilag
gombás-tejszínes mártással

14937008_1234000893287681_432391936_n.jpgHázi tészta.
Friss, finom, pillanatok alatt megfő, ha pár minőségi alapanyagból készítünk hozzá szószt, fantasztikus ízek születnek pillanatok alatt. 
A tésztakészítés olyan jó kézműves foglalkozás, ami kikapcsol, lehet szépet alkotni és még finomat is ehetünk a végén! Megmutatom, hogyan készült ez a gombás-tejszínes szószos házi szélesmetélt:

Próbálom egy minél nagyobb arányban teljes kiőrlésű lisztből készült tészta receptjét tökéletesíteni, láthattátok egy korábbi receptben is: füstölt sonkás, házi ravioli.
A cél, hogy minél több legyen a teljes kiőrlésű liszt benne, de még megmaradjon az állaga, könnyen kezelhető tészta legyen, és az is szeresse, aki kevésbé kedveli a teljes kiőrlésű ételeket. Ez az arány tökéletesen működik, vegyesen használtam teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és -rozslisztet, de lehet akár csak az egyikből is hozzáadni az arányok megtartásával.
Próbáljátok ki, pillanatok alatt kész a saját tészta, amit ha nem főztök ki azonnal, meg lehet szárítani és egy hosszú nap után isteni vacsorát készíteni belőle!

Hozzávalók:
- 80 g 00-ás liszt (pizzaliszt néven szokták árulni)
- 60 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 60 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 2 tojás
- 1 csipet só
(- ha szükséges, pár csepp víz)

Elkészítés:
A liszteket és egy csipet sót összekeverünk egy tálban vagy egy lapos felületen, a közepébe mélyedést készítünk, abba ütjük a tojásokat. Egy villa segítségével 'takargatjuk be' a tojásokat a liszttel, majd áttérünk kézi gyúrásra. Addig gyúrjuk, amíg egy kemény, egységes tésztát kapunk - ha szükséges, az ujjaink végét bevizezzük és így pár csepp vizet beledolgozunk a tésztába, ezzel kicsit puhítható. Ha már szépen összeállt, dolgozzunk vele még pár percig: tegyük egy lisztezett felületre, a tenyerünkkel és hüvelykujjunkkal lapítsuk el, majd tekerjük vissza, és kezdjük ezt a mozdulatot újra. Így alakul ki a tészta szerkezete, amivel később könnyen tudunk majd dolgozni. Ha kész, csavarjuk folpack-ba (hogy ne száradjon ki), és tegyük be a hűtőbe pihenni, kb. fél órára.

A pihentetés után kezdődhet a formázás: én tésztagéppel dolgoztam, de ezt sodrófával és egy éles késsel is megformázhatjuk.
A tésztát kicsomagoljuk, kisebb adagokra osztjuk és nyújtani kezdjük: az utolsó előtti vékonyságig nyújtjuk. Ha van ilyen, akkor a szélesmetélt-vágó részével szétvágjuk a tésztát. Ha nincs, akkor a vékonyra nyújtott tésztát egy éles késsel kb. 6-7 mm-es csíkokra vágjuk. Lisztezett felületre szórjuk, így szárítjuk meg, de akár azonnal is kifőzhetjük.
Ehhez lobogó, sós vízbe dobjuk és 3-4 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük.
14875209_1234000896621014_551988672_n.jpgÉn most egy friss gombás-tejszínes-aszalt paradicsomos-borsikafüves mártást készítettem hozzá.
A Fővám téri Vásárcsarnokban találtam egy bácsit, aki friss gombákat árul - tőle vettem gyönyörű, friss gombát, méghozzá lilatönkű pereszkét. Ez egy ősszel a réteken és erdőszéleken termő, illatos, kicsit retekre hasonlító ízű, földes aromájú gomba. Most ezt használtam fel ehhez a tésztaételhez, természetesen csiperkéből vagy más gombából is készíthető!
14877077_1234000903287680_1934431329_n.jpg
Hozzávalók:
- 30 dkg gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek olívaolaj
- 2 tk borsikafű (a Fűszerésztől
- pár szem aszalt paradicsom
- 2 dl tejszín
- só, bors, esetleg a tálaláskor parmezán

Elkészítés:
A gombát megmossuk, (ha szükséges, megpucoljuk) a keményebb tönköket levágjuk és a kalapokat szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőbe öntjük az olívaolajat és beleszórjuk az apróra vágott fokhagymát, rászórjuk a borsikafüvet. 1-2 percig nagy lángon pirítjuk ezeket, majd rádobjuk az illatos olajra az előkészített gombaszeleteket. Közben apróra vágjuk az aszalt paradicsomot és hozzászórjuk ezt is. Pár perc pirítás után hozzáöntjük a tejszínt, forralunk egyet rajta, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és már keverhetjük is a frissen készített tésztához.
Tálaláskor megszórhatjuk reszelt parmezánnal, csak jót tesz neki :)
14886280_1234000899954347_636210601_n.jpg
Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr311921315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása