Ha egy kenyér receptje azzal kezdődik, hogy 'melegítsük elő a sütőt', az csak jót jelenthet, nem?!:)
Márpedig ennek a teljes kiőrlésű rozskenyérnek a receptje így kezdődik, mivel nem teszünk bele élesztőt, így nem szükséges dagasztani, keleszteni, gömbölyíteni, keleszteni, formázni, keleszteni...csak begyúrjuk, rátesszük egy tepsire és mehet be a sütőbe, ilyen egyszerű!
Az eredeti receptet Jamie Oliver Everyday Super Food könyvében találtam, ezt dolgoztam át egy kicsit.
A tészta könnyűségéért ebben a kenyérkében szódabikarbóna felelős, amit tudni kell jól használni. Ha túl sokat használunk belőle és/vagy nincs a működéséhez elegendő mennyiségű sav az összetevőkben, könnyen megmarad a jellegzetes, szódabikarbónás, 'fémes' íz és szag a tésztában.
Ezért ezzel vigyázni kell, tényleg csak a receptben leírt arányt használjátok és fontos az a kiskanálnyi ecet is hozzá!
Hozzávalók:
- 18 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 18 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg aprószemű zabpehely
- 1 tk só
- 0,5 tk (csak ennyi!) szódabikarbóna
- 300 g joghurt
- 1 nagy tojás
- 1 tk ecet
- opcionálisan: 1-1 marék puffasztott amaránt, napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. :)
Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót: a zabpelyhet, sót, szódabikarbónát és jól elkeverjük ezeket. Jöhet a többi: joghurt, egész tojás és egy kis ecet, esetleg magvak, majd mindebből egy egységes tésztát gyúrunk.
Nagyon hamar összeáll, ekkor egy gombócot formázunk belőle, kissé ellapítjuk, majd belisztezzük a külsejét. Egy sütőpapírral leterített tepsire fektetjük, éles késsel vagy pengével X-et metszünk rá (3-4 mm mélyen), majd az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Ez az a kenyér, ami még 4-5 nap múlva is tökéletes, csomagolható, akár melegszendvicsként újraéleszthető, finom sós szendvicsként, de vajjal-mézzel is! :)Próbáljátok ki, meséljétek el, hogy sikerült!
Egészségetekre!
Kövessetek a facebook-on vagy az Instagramon:
facebook oldalam
Instagram
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
LSV 2017.02.02. 21:26:07
sZulamith 2017.02.02. 21:26:10
BBGabka 2017.02.02. 21:32:47
mondjuk formakenyér helyett inkább egy sima lapos tepsin ezt a gömbölyű formát javaslom, nekem ezekkel az arányokkal egy formázható, gömbölyíthető tésztát ad.
amik okok lehetnek:
- milyen liszteket használtál? amikből én készítem, ezek a teljes kiőrlésűek, több folyadékot vesznek fel...a lisztek minősége sem egyforma sajnos (én DM-es és Aldis márkákat használok)
- több szódabikarbóna nem kell, mert akkor nagyon kiérezhető lesz az íze. ez a kenyér sosem lesz olyan lyukacsos, mint egy öregtésztás vagy kovászos testvére, ez a gyorsaság valamitvalamiértje:)
- folyadékok: én egy sűrűbb görög joghurtot használtam hozzá, talán az is szerepet játszik...
mindenesetre remélem kipróbálod újra, majd meséld el a tapasztalatokat!
üdv,
bbGabka