hipp-hopp rozskenyér
élesztő nélkül

16118146_1343293525691750_2062006593_n.jpgHa egy kenyér receptje azzal kezdődik, hogy 'melegítsük elő a sütőt', az csak jót jelenthet, nem?!:)
Márpedig ennek a teljes kiőrlésű rozskenyérnek a receptje így kezdődik, mivel nem teszünk bele élesztőt, így nem szükséges dagasztani, keleszteni, gömbölyíteni, keleszteni, formázni, keleszteni...csak begyúrjuk, rátesszük egy tepsire és mehet be a sütőbe, ilyen egyszerű!

Az eredeti receptet Jamie Oliver Everyday Super Food könyvében találtam, ezt dolgoztam át egy kicsit.
A tészta könnyűségéért ebben a kenyérkében szódabikarbóna felelős, amit tudni kell jól használni. Ha túl sokat használunk belőle és/vagy nincs a működéséhez elegendő mennyiségű sav az összetevőkben, könnyen megmarad a jellegzetes, szódabikarbónás, 'fémes' íz és szag a tésztában.
Ezért ezzel vigyázni kell, tényleg csak a receptben leírt arányt használjátok és fontos az a kiskanálnyi ecet is hozzá!
16118609_1343293715691731_93515725_n.jpgHozzávalók:
- 18 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 18 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg aprószemű zabpehely
- 1 tk só
- 0,5 tk (csak ennyi!) szódabikarbóna
- 300 g joghurt
- 1 nagy tojás
- 1 tk ecet
- opcionálisan: 1-1 marék puffasztott amaránt, napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. :)
Egy nagy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót: a zabpelyhet, sót, szódabikarbónát és jól elkeverjük ezeket. Jöhet a többi: joghurt, egész tojás és egy kis ecet, esetleg magvak, majd mindebből egy egységes tésztát gyúrunk.
Nagyon hamar összeáll, ekkor egy gombócot formázunk belőle, kissé ellapítjuk, majd belisztezzük a külsejét. Egy sütőpapírral leterített tepsire fektetjük, éles késsel vagy pengével X-et metszünk rá (3-4 mm mélyen), majd az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Ez az a kenyér, ami még 4-5 nap múlva is tökéletes, csomagolható, akár melegszendvicsként újraéleszthető, finom sós szendvicsként, de vajjal-mézzel is! :)16128971_1343293535691749_422759556_n.jpgPróbáljátok ki, meséljétek el, hogy sikerült!

Egészségetekre!

Kövessetek a facebook-on vagy az Instagramon:
facebook oldalam
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr2512127311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LSV 2017.02.02. 21:26:07

Szia, Mit ronthattam el? Kb olyan a kenyerem mint a bolti 1 kilós :) A tészta nagyon ragadt, nyúlott ezért kb 2-3 evőkanál lisztet tettem még hozzá. Mondjuk én forma tepsibe sütöttem és belenyomkodtam (lehet ezt nem szabad). Tippem szerint nem lisztezhetem, ennek ragadnia kell, illetve lehet több szódabikarbónától lyukacsosabb könnyebb lenne?

sZulamith 2017.02.02. 21:26:10

Valóban vigyázni kell a szódabikarbónával, pontosan annyit amennyi a recept szerint kell. Ir kenyeret szoktam sütni, hagyom kihűlni, és akkor nem érezhető a szódabikarbóna.

BBGabka 2017.02.02. 21:32:47

@LSV: sajnálom, ha nem sikerült elsőre tökéletesen! nekem ezekkel az arányokkal működik, de ennyi liszt pluszban teljesen rendben van!
mondjuk formakenyér helyett inkább egy sima lapos tepsin ezt a gömbölyű formát javaslom, nekem ezekkel az arányokkal egy formázható, gömbölyíthető tésztát ad.
amik okok lehetnek:
- milyen liszteket használtál? amikből én készítem, ezek a teljes kiőrlésűek, több folyadékot vesznek fel...a lisztek minősége sem egyforma sajnos (én DM-es és Aldis márkákat használok)
- több szódabikarbóna nem kell, mert akkor nagyon kiérezhető lesz az íze. ez a kenyér sosem lesz olyan lyukacsos, mint egy öregtésztás vagy kovászos testvére, ez a gyorsaság valamitvalamiértje:)
- folyadékok: én egy sűrűbb görög joghurtot használtam hozzá, talán az is szerepet játszik...

mindenesetre remélem kipróbálod újra, majd meséld el a tapasztalatokat!
üdv,
bbGabka

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása