Aki szereti a lakberendezési áruház húsgolyóját, az ezt a változatot imádni fogja! Svéd receptekben utánanéztem, mi lehet a titok, megtaláltam - a fűszerezésben van a kulcs. A két fő fűszer a fehérbors és a szegfűbors, ezeket semmiképp ne hagyjuk ki belőle.
Azóta már több alkalommal is készítettem, és mindig istenien sikerült, próbáljátok ki ti is!
Mutatom a receptet:
Hozzávalók: (kb. 50 db golyóhoz)
- 70 dkg darált hús (sertés/marha vegyes a legjobb)
- 3 ek (kb. 25 g) zabpehelyliszt
- 1 dl tejszín
- 1 közepes fej hagyma
- 1 tojás
- 1,5 tk só
- 1/4 tk őrölt fehérbors
- 1/4 tk őrölt szegfűbors
- 100 g jó minőségű vaj
a barnamártáshoz:
- további 100 g jó minőségű vaj
- 1 ek zabpehelyliszt
- 1-2 ek szójaszósz
- 1 csipet őrölt fehérbors
az áfonyaszószhoz:
- 125 g (fagyasztott) áfonya
- ízlés szerint citromlé, citromhéj
- ízlés szerint édesítőszer (méz,eritrit)
Elkészítés:
a hagymát nagyon apróra vágjuk, majd a darált húshoz adjuk, ahogy a zabpehelylisztet, tejszínt, tojást és a fűszereket is. A vajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, miközben már kis golyókat formázunk a húsos masszából. A golyókat a vajban jól átsütjük, úgy az igazán jó, ha megpirulnak.
Ha kisültek a golyók, leszűrjük a vajat, majd visszatesszük a serpenyőbe és elkészítjük a barnamártást: a többi vajat is hozzáadjuk, csomómentesre keverjük benne a zabpehelylisztet, majd ízesítjük szójaszósszal és fehérborssal. Sok függ a szójaszósz fajtájától, ilyenkor akár utána is lehet sózni, ha nem találnánk elég sósnak. Ha túl sűrű, vízzel lehet hígítani.
Az áfonyaszószhoz egyszerűen egy kis lábosba öntjük a fagyasztott áfonyát, majd ízesítjük citrom héjával, levével, esetleg édesítjük és felforraljuk. Ha lekvárszerű, besűrűsödő változatot szeretnénk, ilyenkor zselatint is bele lehet főzni.
Mi párolt zöldséggel és 'sült' krumplival szeretjük leginkább. Az egészségesebb sült krumpli úgy készíthető, hogy alaposan megmossuk, cikkelyekre vágjuk, megfőzzük a krumplikat. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy sütőpapírral leterített tepsire sorakoztatjuk őket és vékonyan megkenjük kókuszzsírral vagy olívaolajjal. 200-220°C-on megsütjük, így kívül ropogós, belül puha-krémes krumplit kapunk.
Hát, ez ilyen egyszerű recept...készítsétek el, mutassátok meg, hogy sikerült!
Egészségetekre!
Kövessetek a facebook-on vagy az Instagramon:
facebook oldalam
Instagram
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.