Vannak szavak, kifejezések, amik kitörölhetetlenül beégnek az ember agyába, bele sem gondol a jelentésbe, csak használja.
Megosztok most veletek egy sokat emlegetett családi mondást, amit az egyik dédanyám használt a fehér, vagyis a még nem bepirospaprikázott főzelékekre. Ő nem szerette így a főzeléket, ez ráragadt az egész családra és sokáig nekem is elképzelhetetlen volt, hogy bármelyik főzelékbe ne kerüljön pirospaprika- beleértve a zöldborsófőzeléket is, ami talán a legfurcsábban fest az összes közül pirosan.
Na, szóval jöjjön ez a kifejezés, ti is kezeljétek olyan lazán, mint mi tesszük évtizetek óta - dédike azt mondta mindig, hogy a fehér főzelékek olyanok, mint a 'hótt ember taknya'.
Ettől függetlenül nekem vannak olyan főzelékek, amiket - a családi hagyományokon lazítva - én fehéren készítek. Ilyen mostmár a kelkáposztafőzelék, finomfőzelék és a tökfőzelék is.Tökfőzelék - látszatra semmi különös, és tényleg nincs is benne sok extra. Az indításánál és a sűrítésénél szoktam a régi recepten csavarni egyet-egyet, így lesz igazán az enyém, miénk. Lehet enni hidegen is ebben a nagy nyári melegben, úgy is nagyon finom!
Na és a falafel...vagyis a csicseriborsós golyócska, amit a keleti kultúra sok országában fogyasztanak, minden családnak, étteremnek és gyorsbüfének megvan a saját receptje. A csicseriborsó a fix alapanyag, általában római kömény, fokhagyma és koriander az elmaradhatatlan ízesítői, és a legtöbb helyen bő zsiradékban sütik ki a golyó vagy korong formájú fasírtokat.Én most céklás falafelt készítettem, konzerves csicseriborsóból és csicseriborsó-lisztből, sok fűszerrel (de koriander nélkül), serpenyőben, kis olajon sütve. A golyócskák tele vannak ízzel, illattal, és rengeteg hasznos tápanyaggal.
Persze frissen sütve a legjobb, de ez kivédhető azzal, hogy hűtőben a bekevert cucc 2-3 napig biztosan eláll és bármikor kisüthető!
A receptet most is receptkártyán hozom nektek, használjátok, töltsétek le, nyomtassátok ki, ha úgy tetszik :)És hogy egykori dédanyám is boldog lehessen odafentről: ha úgy szeretitek, menjen bele az a finom, minőségi, magyar pirospaprika!
Ha szeretnétek még több receptet, ötletet, kövessetek facebookon is:
facebook oldalam
Instagramon is megtaláltok:
Instagram
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.