Még évekkel ezelőtt hozott az egyik munkatársnőm egy raffaellohoz nagyon hasonló, de házi készítésű golyót a munkahelyre, amit gyorsan elkapkodtunk. A recept csak szóban hangzott el, annyi biztos, hogy az alapja köles volt, és mindenkinek nagyon ízlett.
Ez a golyó jutott eszembe pár napja, meg az, hogy el kéne készíteni. Íme, az eredmény, ami szerintem megállja a helyén bármilyen alkalommal, a köles minden jóságát magában hordozva - egészségesen, mindenmentesen!A kölessel volt már egy korábbi recept (itt), amiben írtam pár szót a nagyszerű tulajdonságairól, most ezt folytatom: gazdag B-vitaminokban, könnyen emészthető, gabonákhoz képest magas a fehérjetartalma, jó kálium-, magnézium-, vas- és szilíciumforrás.
Ezenkívül gluténmentes és semleges ízű - így készühet belőle sós és édes köret, kása, édesség is.
Az egyetlen fontos tudnivaló, hogy főzés előtt mindig alaposan meg kell mosni, különben keserű maradhat.
Hozzávalók (30 db golyóhoz):
- 200 g köles
- 250 ml kókusztej + 250 ml víz
- őrölt vanília
- egy csipet só
- 100 g eritrit (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
- 100 g kókuszreszelék
- 50 g kókuszzsír
- 30 szem mandula
- kb. 50 g kókuszreszelék a külsejére
Elkészítés:
A kölest egy szűrőben alaposan megmossuk, majd a víz és kókusztej keverékében, egy csipet só és egy kevés vaníliaőrlemény társaságában odatesszük főni. Közepes lángon kb. 20-25 perc alatt fő meg, eközben párszor kevergessük, majd amikor megfőtt, hagyjuk kicsit kihűlni.
A főtt kölest egy késes aprító táljába tesszük, hozzáadjuk az eritritet, a kókuszreszeléket, az olvasztott kókuszzsírt és aprítjuk-keverjük. Az enyém egy kicsit darabos maradt, mi szerettük így, de lehet teljesen krémesre is darálni. Ha túl száraznak ítélitek, tehettek bele még egy kis kókusztejet.
Ha megvan a massza, tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy dermedjen kicsit. A pihentetés után kis golyókat formázunk belőle, mindegyik golyó közepébe 1-1 szem mandulát teszünk és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Isteni frissen is, de mégfinomabb, ha 1-2 napig még összeérnek az ízek!:)Egészségetekre!
Ha szeretnétek még több receptet, ötletet, kövessetek facebookon is:
facebook oldalam
Instagramon is megtaláltok:
Instagram
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.