Hónapok teltek el a legutóbbi bejegyzés óta- többen mondtátok, hogy várjátok már a recepteket, bejegyzéseket, ez nagyon jólesik. Hát kezdődjön újra, most egy banánkenyeret mutatok nektek. A recept ehhez a fagyihoz hasonlóan 'banánmentő-akció' volt, ráadásul pont a nyaralás előtti napon. Azért is jó ez így, mert vihetjük magunkkal az útra, ez a kenyérke sokáig szaftos, finom és puha marad.
Egy külföldi oldalon azt is olvastam, hogy hűtőben tárolva több, mint egy hétig eláll. Nos, nálunk esélye sincs ilyesmire, inkább csak azt tudom állítani, hogy 2-3 napig biztosan tartja a csúcsformáját, ha kitart addig:)A receptben az alap verziót írom le, ez természetesen turbózható magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, esetleg kockára vágott (cukormentes:)) étcsokival.
Hozzávalók:
- 3 db (+1 díszítésnek) érett banán
- 2 tojás
- 30 g méz
- 30 g kókuszzsír
- 100 ml tej (vagy bármilyen növényi tej)
- 180 g zabpehelyliszt (=kávédarálóban őrölt zabpehely)
- 1 tk fahéj
- 1/3 tk szódabikarbóna
- 2 csipet sóElkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra.
Ennél is tartjuk a muffinoknál tanult alapszabályt: először összekeverünk minden nedves hozzávalót, ahhoz jönnek a szárazak és már süthetjük is.
Tehát egy keverőtálban villával pépessé nyomkodjuk a banánokat, hozzákeverjük az egész tojásokat, a mézet és az olvasztott kókuszzsírt, majd hozzáöntjük a tejet is. Ezeket jól elkeverjük és mehet hozzá a zabpehelyliszt, fahéj, a szódabikarbóna és a só. Fahéj helyett/mellett használhatunk vaníliát, tonkababot vagy más fűszert, illetve fontos, hogy szódabikarbónából tényleg csak 1/3 teáskanálnyit használjunk.
Ha mindent összekeverünk, egy könnyű, folyós masszát kapunk, ez így jó, össze fog állni a sütés során!:)
Egy őzgerinc- vagy gyümölcskenyér-formát vékonyan megkenünk olvasztott kókuszzsírral és beleöntjük a masszát. Díszítésként egy banánt hosszában elvágunk és ráfektetjük a tetejére.
A sütőbe tesszük és 55-65 percen keresztül sütjük, az utolsó 10-15 percben lehet légkeverést is használni, hogy kicsit megbarnuljon a süti teteje. Már csak meg kell várni, hogy kihűljön és szeletelhető, falható ez az egészséges, édes, banános kenyér:)Magában, esetleg valamilyen lekvárral, vagy kicsit sós mogyoróvajjal (házi készítésű, recept itt) és áfonyával is nagyon finom!
Ha tetszett ez a recept, készítsd el, mutasd meg hogy sikerült és oszd meg másokkal is:)
Itt találsz még több receptet és ötletet:
facebook oldalam
Instagramon is megtaláltok:
Instagram
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.