reform flódni
amikor a sütés minden egyes pillanata megéri

25855992_1664719650215801_1725569259_o.jpg

Az első olyan süti a blogon, amire nagy túlzás lenne azt írnom, hogy expressz, gyorsan meg egyszerűen elkészíthető, könnyű süti. 
Nem. Ezt pont az ellenkezője: ez egy melós, odafigyelős, pepecselős desszert. Ám ennek a munkának minden perce megtérül akkor, mikor felvágod és látod a 4 gyönyörű töltelékréteget:)

Rengeteg változatot találhatunk, mind a tésztára, mind a töltelékekre vonatkozóan. Az én verzióm a hagyományosnál egy egészségesebb, 'reformosított' recept. A kelt tésztának fehérbor ad különleges ízt, a mákos tölteléket citrom, a diósat pedig narancs teszi izgalmasabbá. 

Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
- 20 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 csomag (7 g) porélesztő
- 1 tk méz
- 10 dkg kókuszolaj
- csipet só
- 150 ml fehérbor
- 3 tojássárgája

- 20 dkg mák
- 10 dkg eritrit (vagy ennek megfelelő, pl. eritrit-nyírfacukor fele-fele arányban)
- 250 ml tej
- fél citrom héja és leve

- 20 dkg dió
- 10 dkg eritrit (vagy ennek megfelelő, pl. eritrit-nyírfacukor fele-fele arányban)
- 120 ml tej
- fél narancs héja és leve

- 60 dkg alma (amiből kb. 40 dkg reszelt lesz)
- 1 tk fahéj

- 400 g sűrű szilvalekvár (keressétek a szatmári, cukor nélkül készültet)
25991455_1664719636882469_650805635_o.jpgElkészítés:
Az elkészítését a kelt tészta meggyúrásával kezdjük, amíg ez kel, addig készítjük majd el a töltelékeket. 
A tésztához a liszteket és a porélesztőt összekeverjük, a közepébe egy mélyedést készítünk. Ebbe mérjük a mézet, olvasztott kókuszolajat, hozzáadunk egy csipet sót, végül jöhet a bor és a tojások sárgája. 
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük: 6-8 percig dagasztjuk, amíg egységes, szép tésztát kapunk, ami nem ragad a tál falához. Letakarjuk, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük, ezalatt elkészítjük a töltelékeket.

A mákos töltelékhez a mákot és az eritritet kávédarálóban megőröljük, hozzáöntjük a tejet, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, majd kis lángon főzni kezdjük. Néha megkavarjuk, akkor jó, amikor már a mák megfőtt, a töltelék pedig kellően sűrű.
Ugyanezt megcsináljuk a dió-eritrit-tej-narancs kombinációval is.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk a levét. Fahéjjal ízesítjük, közben a kifacsart levet mosolyogva elkortyolgatjuk:)
A szilvalekvárt hígíthatjuk egy kis forró vízzel, ha túl sűrű lenne.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A megkelt tésztát ötfelé osztjuk. Az elsőből vékony tésztát nyújtunk. Óvatosan rátesszük a tortaformát és kis (kb. 0,5 cm) ráhagyással körbevágjuk. 6-8 perc alatt elősütjük. Ugyanezt megismételjük még két további lappal.
A rétegezéskor a középső három lap lesz az elősütött, az alsó és felső nyers.
Amikor megsütöttük a három lapot, rétegezzük a sütinket: alulra egy nyers réteg kerül, erre kenjük egyenletesen a máktölteléket. Jöhet egy elősütött lap, a diós töltelék, megint egy elősütött lap, szilvalekvár, elősütött lap, almás töltelék, végül egy nyers tésztaréteg.
Megszúrkáljuk villával, vékonyan megkenjük tojásfehérjével és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.

Most jön a legnehezebb rész: meg kell várni, míg kihűl, aztán már szeletelhetjük is :) 
25855992_1664719650215801_1725569259_o.jpgHa szeretnétek még több receptet, ötletet, kövessetek facebookon is:
facebook oldalam
Instagramon is megtaláltok:
Instagram

Egészségetekre!



A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr5513519157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása