
Az első olyan süti a blogon, amire nagy túlzás lenne azt írnom, hogy expressz, gyorsan meg egyszerűen elkészíthető, könnyű süti.
Nem. Ezt pont az ellenkezője: ez egy melós, odafigyelős, pepecselős desszert. Ám ennek a munkának minden perce megtérül akkor, mikor felvágod és látod a 4 gyönyörű töltelékréteget:)
Rengeteg változatot találhatunk, mind a tésztára, mind a töltelékekre vonatkozóan. Az én verzióm a hagyományosnál egy egészségesebb, 'reformosított' recept. A kelt tésztának fehérbor ad különleges ízt, a mákos tölteléket citrom, a diósat pedig narancs teszi izgalmasabbá.
Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
- 20 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 csomag (7 g) porélesztő
- 1 tk méz
- 10 dkg kókuszolaj
- csipet só
- 150 ml fehérbor
- 3 tojássárgája
- 20 dkg mák
- 10 dkg eritrit (vagy ennek megfelelő, pl. eritrit-nyírfacukor fele-fele arányban)
- 250 ml tej
- fél citrom héja és leve
- 20 dkg dió
- 10 dkg eritrit (vagy ennek megfelelő, pl. eritrit-nyírfacukor fele-fele arányban)
- 120 ml tej
- fél narancs héja és leve
- 60 dkg alma (amiből kb. 40 dkg reszelt lesz)
- 1 tk fahéj
- 400 g sűrű szilvalekvár (keressétek a szatmári, cukor nélkül készültet)

Az elkészítését a kelt tészta meggyúrásával kezdjük, amíg ez kel, addig készítjük majd el a töltelékeket.
A tésztához a liszteket és a porélesztőt összekeverjük, a közepébe egy mélyedést készítünk. Ebbe mérjük a mézet, olvasztott kókuszolajat, hozzáadunk egy csipet sót, végül jöhet a bor és a tojások sárgája.
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük: 6-8 percig dagasztjuk, amíg egységes, szép tésztát kapunk, ami nem ragad a tál falához. Letakarjuk, meleg helyen 40-50 percig kelesztjük, ezalatt elkészítjük a töltelékeket.
A mákos töltelékhez a mákot és az eritritet kávédarálóban megőröljük, hozzáöntjük a tejet, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, majd kis lángon főzni kezdjük. Néha megkavarjuk, akkor jó, amikor már a mák megfőtt, a töltelék pedig kellően sűrű.
Ugyanezt megcsináljuk a dió-eritrit-tej-narancs kombinációval is.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, kinyomkodjuk a levét. Fahéjjal ízesítjük, közben a kifacsart levet mosolyogva elkortyolgatjuk:)
A szilvalekvárt hígíthatjuk egy kis forró vízzel, ha túl sűrű lenne.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A megkelt tésztát ötfelé osztjuk. Az elsőből vékony tésztát nyújtunk. Óvatosan rátesszük a tortaformát és kis (kb. 0,5 cm) ráhagyással körbevágjuk. 6-8 perc alatt elősütjük. Ugyanezt megismételjük még két további lappal.
A rétegezéskor a középső három lap lesz az elősütött, az alsó és felső nyers.
Amikor megsütöttük a három lapot, rétegezzük a sütinket: alulra egy nyers réteg kerül, erre kenjük egyenletesen a máktölteléket. Jöhet egy elősütött lap, a diós töltelék, megint egy elősütött lap, szilvalekvár, elősütött lap, almás töltelék, végül egy nyers tésztaréteg.
Megszúrkáljuk villával, vékonyan megkenjük tojásfehérjével és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
Most jön a legnehezebb rész: meg kell várni, míg kihűl, aztán már szeletelhetjük is :)

facebook oldalam
Instagramon is megtaláltok:
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal