gyros-pác házilag
...avagy a csirke egy új dimenzióban

giros3.jpgA csirkemell és csirke felsőcombfilé alapvetően unalmasabb részek, a mell ráadásul elég száraz is...hát dobjuk fel!
Húsok esetén a pácolás az, amivel igazán változatossá tudjuk tenni az elkészítést.
Minél több ideig hagyjuk a pácban, annál jobban átjárják az ízek az ételt, de már 20-30 perc pácolt pihentetés is csodát művel. Nagyon szeretek ’mono’ alapanyagokból készíteni krémeket, önteteket, pácokat, mert akkor igazán a sajátomnak érzem őket :)  Tehát csupa különálló fűszer, semmi fűszerkeverék vagy gyárban kevert bolti ízek ízfokozókkal...csak a természetes fűszerek finom kombinációja!
Egy görög gasztroblogger fiú ihlette gyros-pác receptjét mutatom most nektek:
Ezzel a páccal legjobban csirkemellet vagy felsőcombot dobhatunk fel, de nyugodtan használjatok hozzá sertés- vagy pulykahúst. Egy késes aprítóra lesz szükség, ebben fogjuk egy pillanat alatt összeállítani a krémet, amivel majd bevonjuk a husit – ennek minimum fél óra kell a hűtőben, de akár 1-2 napot is pácolódhat.
Kínálhattok mellé gyros tál-szerűen sült krumplit (ne olajban süssétek, hanem héjában főzve, hasábra vágva, sütőpapírra terítve, olívaolajjal megkenve sütőben sütve), zöldségeket és pitát. Mi most egy könnyű salátával és főtt barna rizses-gabonás keverékkel ettük.

Összetevők (1/2 kg húshoz):
- 1 ek koriandermag (vagy őrölt koriandermag)
- fél citrom héja és leve
- 2 gerezd fokhagyma (lereszelve)
- 2 ek pirospaprika
- fél tk chilipor
- 1 ek kakukkfű
- 2 tk só
- ½ tk frissen őrölt bors
- 6 ek olívaolaj
- ½ kg választott hús, falatkákra szeletelve
gyros1.jpg
Elkészítés:
Ha egész koriandermagunk van, akkor azzal kezdjük, hogy a késes aprítóban apróbbra daráljuk. Ehhez jöhet minden más hozzávaló, és 1-2 perc alatt egy gyönyörű kinézetű, illatos, fantasztikus ízű pácot kapunk.
gyros2.jpg
Egy tálban hozzáforgatjuk a husihoz, úgy, hogy jusson belőle mindenhova, majd betesszük a hűtőbe pácolódni.
A sütéshez nagy lángon hevítünk egy nagy serpenyőt (lehet grillen, tárcsán is sütni!), kis olívaolajat öntünk bele, majd jöhetnek a húsok. A serpenyőt rázogatva (hústól függően) 10-15 perc alatt készre sütjük. A csirke így nem szárad ki, a pác átjárja, szaftos marad. Bár nem valószínű, de ha mégsem fogyna el, másnap gazdagíthatunk vele szendvicset, tekerhetjük wrap-be, vagy ehetjük egy főzelék feltéteként is.

Egészségetekre!

Ui.: muszáj megemlítenem és a gasztrovilág szépségét bizonyítanom egy képpel, amin az a fiú látható, akinek egy receptjét olvastam, variáltam és készítettem el a sajátomat. Ő Akis Petretzikis, egy Jamie Oliver szárnyai alá vett görög szakács.
Receptjeit, videóit kizárólag a nagyszerű ötletek miatt nézem. :)931full-akis-petretzikis.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr238863594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása