A csirkemell és csirke felsőcombfilé alapvetően unalmasabb részek, a mell ráadásul elég száraz is...hát dobjuk fel!
Húsok esetén a pácolás az, amivel igazán változatossá tudjuk tenni az elkészítést.
Minél több ideig hagyjuk a pácban, annál jobban átjárják az ízek az ételt, de már 20-30 perc pácolt pihentetés is csodát művel. Nagyon szeretek ’mono’ alapanyagokból készíteni krémeket, önteteket, pácokat, mert akkor igazán a sajátomnak érzem őket :) Tehát csupa különálló fűszer, semmi fűszerkeverék vagy gyárban kevert bolti ízek ízfokozókkal...csak a természetes fűszerek finom kombinációja!
Egy görög gasztroblogger fiú ihlette gyros-pác receptjét mutatom most nektek:
Ezzel a páccal legjobban csirkemellet vagy felsőcombot dobhatunk fel, de nyugodtan használjatok hozzá sertés- vagy pulykahúst. Egy késes aprítóra lesz szükség, ebben fogjuk egy pillanat alatt összeállítani a krémet, amivel majd bevonjuk a husit – ennek minimum fél óra kell a hűtőben, de akár 1-2 napot is pácolódhat.
Kínálhattok mellé gyros tál-szerűen sült krumplit (ne olajban süssétek, hanem héjában főzve, hasábra vágva, sütőpapírra terítve, olívaolajjal megkenve sütőben sütve), zöldségeket és pitát. Mi most egy könnyű salátával és főtt barna rizses-gabonás keverékkel ettük.
Összetevők (1/2 kg húshoz):
- 1 ek koriandermag (vagy őrölt koriandermag)
- fél citrom héja és leve
- 2 gerezd fokhagyma (lereszelve)
- 2 ek pirospaprika
- fél tk chilipor
- 1 ek kakukkfű
- 2 tk só
- ½ tk frissen őrölt bors
- 6 ek olívaolaj
- ½ kg választott hús, falatkákra szeletelve
Elkészítés:
Ha egész koriandermagunk van, akkor azzal kezdjük, hogy a késes aprítóban apróbbra daráljuk. Ehhez jöhet minden más hozzávaló, és 1-2 perc alatt egy gyönyörű kinézetű, illatos, fantasztikus ízű pácot kapunk.
Egy tálban hozzáforgatjuk a husihoz, úgy, hogy jusson belőle mindenhova, majd betesszük a hűtőbe pácolódni.
A sütéshez nagy lángon hevítünk egy nagy serpenyőt (lehet grillen, tárcsán is sütni!), kis olívaolajat öntünk bele, majd jöhetnek a húsok. A serpenyőt rázogatva (hústól függően) 10-15 perc alatt készre sütjük. A csirke így nem szárad ki, a pác átjárja, szaftos marad. Bár nem valószínű, de ha mégsem fogyna el, másnap gazdagíthatunk vele szendvicset, tekerhetjük wrap-be, vagy ehetjük egy főzelék feltéteként is.
Egészségetekre!
Ui.: muszáj megemlítenem és a gasztrovilág szépségét bizonyítanom egy képpel, amin az a fiú látható, akinek egy receptjét olvastam, variáltam és készítettem el a sajátomat. Ő Akis Petretzikis, egy Jamie Oliver szárnyai alá vett görög szakács.
Receptjeit, videóit kizárólag a nagyszerű ötletek miatt nézem. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.