Pulled pork. Nincs rá jó magyar kifejezés. Tépett husi? Húzott hús? Cafatokra tépkedett sült disznóhús?
Sokáig tanakodtam, végül a férjem ajánlására kapta a robbantott röfi nevet, hát ez marad :)
Ebben a bejegyzésben ennek a csodás, omlós, szaftos, szendvicsbevaló húsnak a receptjét találjátok meg, a teljes kiőrlésű házi bagel elkészítését pedig a következőben.
Ők ketten jóban vannak, nagyon jóban ;)
A pulled pork-ot hagyományosan jó nagy darab lapockából készítik, szabad tűzön, órákon keresztül, hogy a sütés végén a húst két villa segítségével cafatjaira lehessen tépkedni.
Otthon, sütőben is elkészíthető ez a fantasztikus étel, mutatom, hogyan.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg lapocka vagy tarja (csont nélkül)
- 1 ek zsír (vagy olívaolaj)
- rub, vagyis szárazpác: számtalan verzió készíthető, pl.
× 1 ek só
× 1 ek pirospaprika
× 1 ek barnacukor
× 1/4 ek kevésbé csípős chilipor
× 1/4 ek bors
× 1/4 ek őrölt mustármag
× 1/4 ek fokhagymapor
- 1 dl víz
- sütési idő: 4 óra (ha nagyobb a hús, ezt növeljétek)
A fűszerezéshez én a Fűszerész és Nyárspolgár közös termékét, a Joker BBQ pácot használtam...ennek három oka van, egyrészt nagyon finom, másrészt volt itthon, harmadrészt cukor egyáltalán nincs itthon. Viszont ehhez a páchoz és recepthez szükséges, rákaramellizálódik a húsra, finomít az ízeken.Elkészítés:
A hús előkészítése nagyon egyszerű, a szárazpác bedörzsölésével kezdjük. Mehet bőven mindenhova, és ahogy az angol neve mondja, 'rub', vagyis dörzsöljük, masszírozzuk bele bátran. Ezután előveszünk egy serpenyőt (ha van, akkor olyat, amit be is tudunk majd tenni a sütőbe- ha nincs ilyen, majd áttesszük a húst egy tepsibe), a sütőt pedig előmelegítjük 130 °C-ra.
A serpenyőben felforrósítunk 1 ek zsírt és pár perc sütéssel kérgesítjük a hús minden oldalát. Az csak jó, ha picit már megpirul a rub, ez a pörzsanyag jót fog tenni az ízének.
Kis vizet öntünk alá, lefedjük és a sütőbe tesszük.
1 óra elteltével megfordítjuk és az alatta lévő szafttal meglocsolgatjuk, a sütését lefedve folytatjuk.
Újabb 1 óra múlva megfordítjuk újra, meglocsolgatjuk a saját szaftjával és levesszük a fedőt, visszatesszük sülni. További 2 órán keresztül sütjük, néha meglocsolgatva az isteni illatú szafttal. Ha letelt ez az idő, kivesszük, 15 percen át pihentetjük, éééés a legjobb rész következik: két villával nekiesünk és ízeire szedjük. Az alatta maradt szaftba forgatjuk, mindet fel fogja venni, így minden íz bentmarad, szaftos, puha, omlós húst kapunk.
Nagyon finom, és nagyon jól illik egy frissen sült bagelbe egy kis csalamádéval (ezt a csodás házi csalamádét Anyósom készítette, ezúton is köszönöm neki!:)). Esetleg még egy kis mustár, de semmi több, ez a szendvics így tökéletes!Robbantsatok röfit ti is, egészségetekre!
facebook oldalam
Instagram
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.