Svéd fahéjas csiga, kanelbullar - jó az ikeában is, még finomabb egy svéd pékségben. Ezzel a recepttel otthon is megvalósítható ez a finom, illatos, tésztájában kardamomos, töltelékében fahéjas csoda!
Újragondolva - formában és összetevőkben is. A vaj egy részét kókuszzsírra cseréltem, finomliszt helyett tönkölybúzalisztből készült, és kristálycukor helyett nyírfacukrot használtam. A végeredmény pedig ugyanolyan élvezhető, finom, kívül roppanós, belül fahéjas-szaftos sütemény. Ezzel a formázással pedig akár az ünnepi asztalra is kerülhet, vagy ajándékba vihető! :)
Hozzávalók:
- 2 dl tej (vagy bármilyen növényi tej)
- 25 g (fél kocka) élesztő
- 1 tk cukor (az élesztőnek muszáj)
- 25 dkg tönkölybúza fehérliszt (TBL-70)
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TGL-300)
- 1 tk őrölt kardamom
- 30 g (3 ek) nyírfacukor (xilit)
- 30 g vaj
- 20 g kókuszzsír
- 1 csipet só
töltelék:
- 30 g vaj
- 40 g kókuszzsír
- 1,5 ek fahéj
- 3 ek nyírfacukor (xilit, porrá őrölve)
+ a megkenéshez 1 tojás
Elkészítés:
A tejet mikróban kicsit felmelegítjük, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Egy nagy tálba mérjük a tészta többi hozzávalóját: a liszteket, kardamomot, nyírfacukrot, csipet sót, olvasztott vajat és kókuszzsírt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, majd egységes, puha, de nem ragacsos tésztává dagasztjuk.
Letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, elkészítjük a tölteléket: hozzáadjuk a fahéjat és a porrá őrölt xilitet a vajhoz és kókuszzsírhoz, majd ezeket krémessé keverjük.
Egy lapos kuglófformát vékonyan megkenünk kókuszzsírral.
Következik a formázás: magunk elé vesszük a tésztát, téglalapot nyújtunk belőle, majd négybe hajtjuk, és kezdjünk elölről a nyújtást. Ezt megismételjük 4-5-ször. Ettől a tészta könnyebb, 'levelesebb' lesz. Végül egy nagy téglalapot nyújtunk belőle, és mindenhol megkenjük a fahéjas töltelékkel. A téglalap hosszabb oldalán kezdve szorosan feltekerjük. Az így elkészült tekercset kettévágjuk, és itt jön a csavar, ezt mutatom képekben is. :)
Mindkét rudat hosszirányban bemetsszük egy éles késsel vagy pengével, kb. a tekercs feléig vágjuk át. Ezután a két tekercs végeit összecsippentjük, és egymás körül megtekerjük őket. Ha kész, a szabad végeket is összecsípjük, hogy egy karikát kapjunk, majd ezt tesszük bele a kuglófformába.
Formázási ötlet: http://fonixmuhely.blog.hu/
Így a formában újabb kelesztés következik, kb 30 perc.
Közben előmelegítük a sütőt 200 °C-ra.
A kelesztési idő elteltével a kalács tetejét vékonyan menkenjük tojással, majd a forró sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A tetejére porrá őrölt nyírfacukrot vagy fahéjat szórunk.
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
CaT3a 2016.10.17. 13:13:21
BBGabka 2016.10.17. 13:29:29
Az élesztő pedig gomba, nem baktérium.
A tészta szépen megkel, többször készítettem már így, pròbáld ki Te is!