svéd fahéjas csiga - újragondolva

14699787_1220739821280455_1512658178_n.jpg
Svéd fahéjas csiga, kanelbullar - jó az ikeában is, még finomabb egy svéd pékségben. Ezzel a recepttel otthon is megvalósítható ez a finom, illatos, tésztájában kardamomos, töltelékében fahéjas csoda! 
Újragondolva - formában és összetevőkben is. A vaj egy részét kókuszzsírra cseréltem, finomliszt helyett tönkölybúzalisztből készült, és kristálycukor helyett nyírfacukrot használtam. A végeredmény pedig ugyanolyan élvezhető, finom, kívül roppanós, belül fahéjas-szaftos sütemény. Ezzel a formázással pedig akár az ünnepi asztalra is kerülhet, vagy ajándékba vihető! :)
14686442_1220739827947121_397627275_n.jpgHozzávalók:
- 2 dl tej (vagy bármilyen növényi tej)
- 25 g (fél kocka) élesztő
- 1 tk cukor (az élesztőnek muszáj)
- 25 dkg tönkölybúza fehérliszt (TBL-70)
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TGL-300)
- 1 tk őrölt kardamom
- 30 g (3 ek) nyírfacukor (xilit)
- 30 g vaj
- 20 g kókuszzsír
- 1 csipet só
töltelék:
- 30 g vaj
- 40 g kókuszzsír
- 1,5 ek fahéj
- 3 ek nyírfacukor (xilit, porrá őrölve)
+ a megkenéshez 1 tojás

Elkészítés:
A tejet mikróban kicsit felmelegítjük, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Egy nagy tálba mérjük a tészta többi hozzávalóját: a liszteket, kardamomot, nyírfacukrot, csipet sót, olvasztott vajat és kókuszzsírt. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, majd egységes, puha, de nem ragacsos tésztává dagasztjuk.
Letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.
Amikor megkelt, elkészítjük a tölteléket: hozzáadjuk a fahéjat és a porrá őrölt xilitet a vajhoz és kókuszzsírhoz, majd ezeket krémessé keverjük.
Egy lapos kuglófformát vékonyan megkenünk kókuszzsírral.
Következik a formázás: magunk elé vesszük a tésztát, téglalapot nyújtunk belőle, majd négybe hajtjuk, és kezdjünk elölről a nyújtást. Ezt megismételjük 4-5-ször. Ettől a tészta könnyebb, 'levelesebb' lesz. Végül egy nagy téglalapot nyújtunk belőle, és mindenhol megkenjük a fahéjas töltelékkel. A téglalap hosszabb oldalán kezdve szorosan feltekerjük. Az így elkészült tekercset kettévágjuk, és itt jön a csavar, ezt mutatom képekben is. :)
Mindkét rudat hosszirányban bemetsszük egy éles késsel vagy pengével, kb. a tekercs feléig vágjuk át. Ezután a két tekercs végeit összecsippentjük, és egymás körül megtekerjük őket. Ha kész, a szabad végeket is összecsípjük, hogy egy karikát kapjunk, majd ezt tesszük bele a kuglófformába.
Formázási ötlet: http://fonixmuhely.blog.hu/
14686025_1220739817947122_120835720_n.jpgÍgy a formában újabb kelesztés következik, kb 30 perc.
Közben előmelegítük a sütőt 200 °C-ra. 
A kelesztési idő elteltével a kalács tetejét vékonyan menkenjük tojással, majd a forró sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
14741801_1220739844613786_571416937_n.jpg
A tetejére porrá őrölt nyírfacukrot vagy fahéjat szórunk.
14625521_1220739854613785_1393161596_n.jpg
Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr7411813771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CaT3a 2016.10.17. 13:13:21

Nyirfacukor kelt tesztahoz????? Nem lesz egyszeru felfuttatni. A nyirfacukor kelt tesztaba nem hasznalhato, antibakterialis hatasa miatt. hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol

BBGabka 2016.10.17. 13:29:29

@KaT3a: Kedves KaT3a! Ha figyelmesen elolvasod, a tejbe egyszerű kristálycukor kerül, ami jò az élesztőknek.
Az élesztő pedig gomba, nem baktérium.
A tészta szépen megkel, többször készítettem már így, pròbáld ki Te is!

CaT3a 2016.10.17. 19:30:04

Elnézést! Valóban el kerülte a figyelmem, hogy az élesztőhöz 1 tk cukor is ment. Azért így is cseppet kételkednék, hogy képes megkelni, hiszen a lisztbe már nyírfacukor is ment. Tudom, hogy élesztő gombáról beszélünk, attól még a nyírfacukor simán elpusztítja a gombát, hiszen ezért adtad a kristálycukrot a felfuttatáshoz. Nem kötekedésként, szóltam hozzá, hanem segítő szándékkal. Örülök, ha a végeredmény finom lett.

BBGabka 2016.10.17. 21:21:15

@KaT3a: hamarosan elkészítem újra, és le fogom fotózni a tésztát a kelési folyamat elején és végén! :)

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása