sajttorta körtés-gyömbéres öntettel
a mézeskalács második élete

20171230-dsc_0485.jpg

Van nálunk karácsony után pár nappal az az állapot, mikor az összes krémes, puha süti elfogyott, de mézeskalács még mindig roskadásig. Ez az állapot ihlette ezt a sajttortát, amit már egyébként is meg szerettem volna sütni.
Egy jól bevált családi receptet alakítottam át, ezt mutatom most meg nektek:) 20171230-dsc_0475.jpgAz átalakítási hadművelet lépései:
- a normál, elég zsíros mascarpone helyett light mascarponet használtam (Aldi)
- a mascarponemennyiség felét pedig egyszerűen kicseréltem túróra (hogy mégse túrótorta legyen így belőle, a túrót a sajttal krémessé daráltam az elején, majd látjátok a receptben)
- cukor helyett eritrit édesíti a tortát
- vaj helyett kókuszolajat használtam
- a torta alapja mézeskalács, ennek hiányában nyugodtan használjatok kekszet  (pl. cukormentes Gullon) 

Másnapos süti, vagyis ha ma elkészíted, holnap szabad csak felvágni, de minimum 4-6 óra pihentetésre van szükség sütés után.
Az öntet most körtés-gyömbéres, de tökéletes lehet hozzá erdei gyümölcsös, meggyes, epres, almás-fűszeres, akár csokiöntet is, de magában, öntet nélkül is simán megállja a helyét.
A krémbe tonkababot reszeltem ízesítésként, de nyugodtan használjatok vaníliát helyette!
20171230-dsc_0441.jpgHozzávalók (egy 22 cm.es tortaformához):
alj
- 15 dkg mézeskalács vagy keksz
- 2-3 csipet fahéj (csak ha kekszet használunk és kell az extra íz)
- 5 dkg kókuszolaj (vagy 7 dkg vaj)
krém

- 50 dkg (light) mascarpone
- 50 dkg zsírszegény túró
- 25 dkg natúr joghurt
- 15 dkg eritrit (porrá őrölve) - vagy ennek megfelelő édesítőszer
- 4 tojás
- őrölt vanília vagy reszelt tonkabab
öntet
- 3 körte 
- 2-3 cm gyömbér
- 1-2 ek méz
- fél citrom héja és leve
- kb. 1 dl víz
20171230-dsc_0489.jpgElkészítés:
A sütőt előmelegítjük 150°C-ra.
A mézeskalácsot vagy kekszet apróra törjük (én egyszerűen egy késes aprítót használtam hozzá), keksz esetén ízesítjük pár csipet fahéjjal, a felolvasztott kókuszolajat/vajat hozzáöntjük, majd összekeverjük. Ezt a morzsát belenyomkodjuk a kapcsos tortaforma aljába.
A krémhez a mascarponet, a túrót , a joghurtot és a porrá őrölt eritritet egy turmixgépbe mérjük (aprítóban is lehet dolgozni, ekkor két vagy három részletben fog beleférni) és egységes krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat és a választott fűszert és ezekkel is keverjük, amíg egy homogén, egységes masszát nem kapunk.
Ezt a kekszes alapra öntjük és már mehet is a sütőbe. A sütési idő elég hosszú, kb. 90 percet kell bent töltenie ahhoz, hogy szépen megdermedjen mindenhol a krém. Ha ennyi idő után még nem pirult meg egy kicsit a teteje, vegyük feljebb a hőmérsékletet kb. 175 fokra és süssük további 5-10 percig. 
A sütés végén a süti felpúposodik, de ez a hűlés során össze fog esni az eredeti vastagságra, ez így a jó:)
Hagyjuk szobahőn khűlni, majd hűtőben további pár órát pihentessük.
20171230-dsc_0433.jpgA körtés-gyömbéres öntethez a megmosott körtéket vágjuk apró kockákra (a héjuk maradjon, mert pektin van benne, ami sűríti az öntetet) és tegyük egy kis edénybe. Reszeljük hozzá a gyömbért, csorgassuk rá a mézet és kis-közepes lángon addig főzzük, amíg a körték már kellően puhák. Ekkor jöhet hozzá a víz, a citrom héja és leve, és mindent pürésítsünk egy botmixerrel.
20171230-dsc_0496.jpgEgészségetekre!

Ha szeretnétek még több receptet, ötletet, kövessetek facebookon is:
facebook oldalam
Instagramon is megtaláltok:
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr6313533821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása