Ez az elkészítési mód az egyik legjobb dolog, ami egy csirkével történhet.
A bőre alá fűszervajat tettem, úgy sütöttem meg, zöldségekkel együtt - sok légy egy csapásra, lesz husink, lesz köretünk, és a végén csak egy darab mosogatnivaló edényünk :) (na jó, meg a kés, vágódeszka és egy kistál, de nem több)
Így készült:
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű csirke (én egy csontos mellrészt és 2 combot sütöttem)
- 50 g vaj
- fűszerek tetszőlegesen, nekem ezek voltak: só, bors, friss petrezselyem, római kömény, chili
- 2 nagyobb répa
- pár szem krumpli
- 1 kisebb cukkini
- egy fürt koktélparadicsom
- pár fej csiperkegomba
Elkészítés:
A krumplit jól megmossuk és a héját rajtahagyva apróbb darabokra vágjuk. Egy tepsibe vagy olyan serpenyőbe dobjuk, ami hőálló. Meghámozzuk és karikákra vágjuk a sárgarépát, a krumplihoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk ezeket.
Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra.
Egy kis tálkába kockázzuk a puha vajat, és beleszórjuk a fűszereket: sót, borsot, apróra vágott friss petrezselymet, őrölt római köményt és egy kis chiliport, és összedolgozzuk egy villával.
A csirke bőrét megtisztogatjuk, majd pár helyen alányúlva kicsit fellazítjuk. Ezekbe a résekbe kenjük a fűszervajat, ha marad, mehet akár kívülre is a csirke bőrére. Vékonyan besózzuk az egészet, majd rátesszük az előkészített zöldségekre.
Lefedjük, és a forró sütőbe tesszük. Kb. 30 perc elteltével levesszük róla a fedőt vagy alufóliát, és további 30 percig sütjük így.
Közben előkészítjük a még fel nem használt zöldségeket: a gombát megpucoljuk és negyedekbe vágjuk, a cukkinit felkockázzuk, a paradicsomot pedig csak megmossuk. Ha a csirke már kb. egy órája sül, és szépen elkezdett pirulni, mellészórjuk ezeket a zöldségeket is, és további 10-15 percig sütjük - ha úgy látjuk, hogy ráférne még egy kis pirulás a bőrére, akár grillfokozat is bekapcsolható ilyenkor.
A csirke bőre megpirul, a húsa puha és ízes lesz a vajtól, a zöldségek átveszik a finom fűszerességet. Szerintem így egyben kerüljön az asztalra, jól mutat, és mindenki lecincálhatja azt a részt, amit a legjobban szeret!
Csirkés recept még:
pestóval töltött csirke
csirke-gyros saját fűszerrel
BBQ csirkenyársak
csirkemájpástétom
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.