Zabkása, a megunhatatlan!
Lehet sósan, édesen, szottyosan, rágósan, pirítva, gyümölcsökkel, magokkal, lekvárral, fűszerekkel, joghurttal, áztatva, főzve...és sütve is!
Ez a bejegyzés inkább ötlet, mint recept, amivel a reggeli zabkását percek alatt egy desszertté varázsolhatjuk. Desszertté, amire jó ránézni, könnyen vihető akár munkahelyre, ezerféleképpen variálható, és egész délelőttre feltölt energiával. Megmutatom, én hogy készítettem:
Bekapcsoltam a sütőt: grill fokozatra, 200°C-ra.
A zabkását a szokásos módon elkészítettem. Ehhez személyenként fél-1 bögre zabpelyhet egy kis lábosban felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje és pár percig kis lángon megfőztem. Pontos időket nem lehet írni, függ a zab méretétől, milyenségétől, és attól is, hogy ki mennyire szereti 'rágósan'.
Muffinformákat kb. félig töltöttem a megfőtt zabkásával, és díszítettem: gránátalmával, szilvával, mandulával és egy kis fahéjjal. Sütőbe téve kb. 10 perc alatt megpirul a felső réteg, a gyümölcsök cukrai karamellizálódnak.A variációk száma végtelen: a zabkását magát is ízesíthetjük, édesíthetjük, keverhetünk bele lekvárt, chia magot, joghurtot, mézet. A rásütött dolgok pedig pláne sokfélék lehetnek, szinte akármilyen gyümölcs, magok, fűszerek használhatók.
Akár sós verziót is készíthetünk: alul sós, zöldfűszeres zabkása, ráütve egy tojás, sonka, reszelt sajt...ki is próbálom egyik reggel:)
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.