zserbógolyók
utolsó perces karácsonyi desszert sütés nélkül

15555871_1280337278654042_1610065168_n.jpgKlasszikus új köntösbe bújtatva: nem is akárhogyan, mert ezekben a zserbó-golyócskákban nincs liszt, hozzáadott fehér cukor és tejtermék, ráadásul sütni sem kell. Ennek ellenére ízében teljesen zserbó, érdemes kipróbálni, akár karácsonyi gasztro-ajándéknak is csomagolható.
A készítésbe és a golyók formázásába be lehet vonni a kisebb gyerkőcöket is! :)

Hasonló recept volt már itt a blogon, akkor egy csokis-datolyás verziót mutattam meg. 
Az elkészítése ennek a zserbós ízvilágú golyónak hasonlóan egyszerű és gyors, valójában mindent be fogunk dobálni egy késes aprítóba, kicsit összezúzni, majd golyókat formálni. Egy plusz lépés van, ez a csokiba forgatás, de ez sem tart sokáig - legalábbis jóval kevesebb ideig, mintha az ember nekiállna igazi zserbót sütni.

Ebben a golyóban az a különleges, hogy a külső csokiréteget is készíthetjük saját kezűen! Egyszerűeség kedvéért lehet táblás csokit venni és olvasztani (ehhez a Wawel cukormentes csokiját ajánlom), de megmutatom, hogy lehet házilag egészséges csokiréteget készíteni.

Hozzávalók: (kb. 40 db golyóhoz)
- 60 g dió
- 60 g napraforgómag
- 100 g (aprószemű) zabpehely
- 150 g aszalt sárgabarack (reklám helye: az Aldiban nagyon finom puhát lehet kapni)
- 30 g (kb. 3 ek) nyírfacukor
- 1 dl víz
- 1/2 tk őrölt vanília
- 20 g (kb. 2 ek) kókuszzsír olvasztott formában
- fél citrom héja és leve

csokiréteg:
- 25 g kókuszzsír
- 25 g kakaóvaj (bioboltban beszerezhető)
- 20 g kakaópor
- 20 g nyírfacukor

Elkészítés:
A sárgabarackot leöntjük a vízzel, és megmelegítjük a mikróban. Amíg puhulnak a barackok, a többi hozzávalót: magvakat, zabpelyhet, nyírfacukrot, olvasztott kókuszzsírt a mixer táljába mérjük, ízesítjük vaníliával, ráfacsarjuk a citrom levét és belereszeljük a héját. 
Hozzáadjuk a megpuhult sárgabarackot is (a vízzel együtt) és elkezdjük aprítani. Addig daráljuk, amíg még nagyobb darabokban, ropogósan maradnak benne a magvak. Ezután jöhet a formázás: kicsit nedves kézzel diónyi golyókat gyúrunk a masszából, ha túlságosan ragadna, kis időre hűtőbe tehetjük.
Ha készen vagyunk a formázással, a golyókat betesszük a hűtőbe, közben elkészítjük a csokit: ehhez először finom porrá daráljuk a nyírfacukrot és alaposan összekeverjük a kakaóporral. Vízgőz felett összeolvasztjuk a kókuszzsírt és a kakaóvajat, majd hozzáadjuk a kakaós-nyírfacukros keveréket. Addig kevergetjük (a legjobb egy kézi habverővel), amíg teljesen feloldódik a nyírfacukor és a kakaópor és egy sűrű, csomómentes csokikrémet kapunk. Kicsit kihűtjük, majd a golyókat egyesével belemártjuk és sorban egy tálcára helyezzük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen - ezután már ehetjük is!
(Tálalásig érdemes hűtőben tartani, mert ez a csokiréteg a befűtött szobában hamarabb megolvad, mint a bolti változatok.)

Ha elkészítitek, meséljétek el, hogy sikerült!
15555231_1280337265320710_996473237_o.jpgEgészségetekre!

Kövessetek a facebook-on vagy az Instagramon:
facebook oldalam
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr1812052463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása