az első...legyen édes!
quinoás csokitorta, málnás-kesudiós krémmel

13391458_1129393497081755_3976265120665575868_o.jpg

Ma vendégségbe mentünk, gondoltam, viszek valami édeset- természetesen a 'tiszta' vonalnál maradva. Így sült ez a finom glutén-, cukor- és tejtermékmentes quinoás csokitorta, málnás-kesudiós krémmel.

Igazi bomba, nem egy filléres sütemény, de különlegesebb alkalmakra, család, barátok vagy önmagunk kényeztetésére tökéletes és egészséges választás.

Quinoa...még mindig jobban hangzik, mint magyarul: rizsparéj. Botanikailag a libatopfélékhez tartozik, amit mi vidéken kihúzunk, mert egy agresszív gaz. Most pedig a testvérével főzök, mert menő...hát hol van itt az igazság?
Valahol ott, hogy ez a csodás kis mag a rizshez képest sokkal dúsabb rostokban, ásványi anyagokban, alacsonyabb a szénhidrát-, és magasabb a fehérjetartalma, ráadásul mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza.
Eddig csak sósan, köretként, egytálételekbe használtam, de láttam egy receptet, amiben süteményhez keverik- miért is ne?!
Cukormentesség: eritritol és méz keverékét használtam. Azért így, mert az eritritol 'hűvösen édes', a méz pedig kiegészíti, ráadásul tökéletes páros a tésztában lévő mandulával.
Tejmentesség: aki eszik-iszik tejterméket, nyugodtan cserélje a magtejet tehéntejre. (a kókuszzsír inkább maradjon, de ha épp nincs, a vaj is megteszi)

A tésztához:
100 g quinoa
100 g holland kakaópor
150 g mandula
200 g édesítőszer (itt eritritol és méz, kb. 150-50 arányban, de lehet más alternatíva is)
4 tojás
100 g kókuszzsír (vagy vaj)
1 dl magtej (én mandulás rizstejet használtam, de lehet hagyományos tejet is)
2 tk sütőpor
két csipet só
(esetleg bolondításnak őrölt vanília, tonkabab, chili...)

A krémhez:
100 g kesudió
200 g málna (fagyasztott vagy friss)
1 konzerv -200 ml- kókusztej (DM-eset használtam)
kis édesítő, ha kell
5 ek. kókuszzsír
fél citrom héje és leve
(instant zselatin)

Elkészítés:

Egy fontos előkészületi lépés, hogy a krémhez használatos kesudiót vízbe áztassuk előző este- ettől megpuhul, krémessé alakítható lesz!

A főtt quinoát a főtt rizshez hasonlóan kell elkészíteni: megmossuk, kis kókuszzsíron megpirítjuk, és négyszeres mennyiségű vízzel felöntjük. Kis lángon, lefedve főzzük, míg az összes vizet felszívja, a térfogata nagyon megnő, és a magocskák megpuhulnak. Félretesszük, hagyjuk kicsit kihűlni.
A mandulát egy száraz serpenyőben közepes lángon megpirítjuk - ez hozza ki igazán az ízét! Ha kész, egy késes aprítóba tesszük, és szinte lisztszerűvé őröljük.
Egy nagyobb tálban előkészítjük a száraz hozzávalókat: a darált mandulát, a kakaóport, az eritritolt, a sütőport, és a sót.
Most jönnek a nedves alapanyagok, amiket az aprítóba teszünk: főtt quinoa, 4 tojássárgája, méz, kókuszzsír, tej, esetleg ebbe jöhet az extra vanília vagy reszelt tonkabab. Pürésítjük, így egy sárgás színű, krémes masszát kapunk. Ezt a masszát a nagy tálban lévő száraz többihez keverjük...nem ér túl sokat kóstolni, az íze már így is veszélyes!
Kb. itt lehet bekapcsolni a sütőt, 180°C-ra előmelegítjük.
A tojások fehérjéit kemény habbá verjük (megfordítós tálpróba barát, barátnő, férj, feleség, macska, vagy a saját fejünk felett kötelező!)
A habot az összetörés elkerülése érdekében két részletben adjuk a masszához: először csak az 1/3-át, amivel bátran keverjük össze, kicsit könnyítjük a tésztát, majd a maradék 2/3-dal óvatosan bánva, lassan beleforgatva tesszük igazán könnyűvé.
Egy átlagos méretű kapcsos tortaformát vékonyan kikenünk kókuszzsírral, majd belefektetünk (oké, belegyűrünk) egy szintén megkent sütőpapírt. Így könnyebben kiemelhető majd a tészta, és még a mosogatnivaló is kevesebb. Ebbe öntjük a masszát, és 180 fokon, kb. 50 percig sütjük. Akkor van kész, ha a külseje mindenhol megsült, de ha mozgatjuk, a közepe még kicsit remeg. Tűpróbát is végezhetünk, ha már nem ragacsos, elkészült a sütink.
Ez egy olyan alap, ami akár önmagában, kis gyümölccsel, egészséges lekvárral, vagy felvert tejszínnel nagyon jó, de én most még csavartam rajta egyet a málnás krémmel.

A krémhez az előző este beáztatott kesudiót az aprítóba tesszük, hozzáöntjük a kókusztejet, és addig őröljük, amíg szinte krémszerű masszát nem kapunk. Ekkor jöhet hozzá az összes többi alapanyag, és mindent mixelünk. A krém sűrűsége soktényezős, ha túl sűrűnek találjuk, mehet még bele málna vagy kókuszzsír (ez fogja megkötni lehűtve), ha túl hígnak, mint amilyen az enyém is volt, akkor adhatunk hozzá hidegen oldodó zselatint (pl. Aldiban lehet kapni, nagyon praktikus).

A krémet hűtőben hűtjük, amíg a tészta is teljesen kihűl, majd megkenjük, díszítjük, felvágjuk és élvezzük:)
Jó étvágyat hozzá!

13403917_1129561937064911_9202504532487045274_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr1008799706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása