ártatlan kakaós csiga
a hagyományos finomság szuperegészségesen

37217433_1888705464483884_4955070212815716352_n.jpg

Most mondhatnék megint mindenféle olyasmit, hogy újrakezdős, meg mostmár tutira nem hagyom a blogot hónapokig új recept nélkül...nem, nem tudom ígérni sajnos. A dolgok jönnekmennek, a történések, teendők folyamatosak. 
Egy biztos, ha valami olyan tutin sikerül, mint ez a csigusz, azt nem tudom nem megosztani Veletek! :)

Az utóbbi időben formálódott egy kicsit az egyébként is reformnak számító (bár szerintem 'semmi extra') konyhám. Gluténmentesen és tejtermékmentesen készítem az ételeket, természetesen cukor továbbra sincs itthon, az egészséges, 'tiszta' alapanyagoké a főszerep.
Ismerkedő kapcsolatban vagyok az új lisztfélékkel, eddig a zabpehelyliszten kívül nemigazán használtam más, gluténmentes lisztet. Most bekerült pár érdekesebb liszt a konyhába - csicseriborsóból, kölesből, kókuszból, tápiókából, bambuszrostból. Ezek persze mind különböző állagúak és még keresem a funkcióikat, felhasználási módjukat.
37223518_1888705531150544_4470584424219541504_n.jpgEz a csiga most kakaóval készült, de természetesen tölthetitek dióval, fahéjjal, vagy akár (a tésztából a cukrot kihagyva) sósan is, hamarosan én is fogom ezeket tesztelni.
De először jöjjön a hagyományos, kakaós verzió:)

A süti kifejezetten alacsony CH-tartalmú (mert a felhasznált 'lisztek' igaziból csakis oldható és oldhatatlan rostok), gluténmentes, tejtermékmentes és persze cukormentes. A jó minőségű kakaópor, mint 'superfood' hozza az összes jó tulajdonságát, ugyanúgy, ahogyan a jó zsírsavakat adó kókuszolaj is.
Nem kell bajlódni a dagasztással-kelesztéssel, egyszerűen begyúrjuk, menkenjük, és már süthető is.

Hozzávalók: (kb. 15-17 csigához)
a tésztához
- 40 g bambuszrost liszt
- 20 g útifű maghéj
- 30 g eritrit (porrá őrölve)
- egy csipet só
- 1/4 tk. sütőpor
- 2 tojás
- 2 ek (kb. 10-15 g) kókuszolaj
- 50 ml kókusztej (vagy bármilyen tej-alternatíva, akár igazi tej)
- 50 ml langyos víz

a töltelékhez
- 40 g kakaópor
- 50 g eritrit (porrá őrölve)
- 2 ek kókuszolaj
- annyi víz, amennyitől krémes, kenhető lesz
37203279_1888706821150415_8926711443059900416_n.jpgElkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A száraz hozzávalókat (bambuszrost-liszt, útifű maghéj, eritrit, só, sütőpor) egy tálba mérjük és jól összekeverjük. Ugyanezt tesszük  egy külön tálkában a tojással, kókuszolajjal, kókusztejjel és vízzel is.
Elegyítjük a két tál tartalmát, először kanállal, majd kézzel egy kis gombócot gyúrunk belőle. Ez kb. 1-2 perc, ne ijedjetek meg az először furcsának tűnő állagtól! Ezek a lisztek nagyon sok nedvességet felvesznek. Persze nem lesz a hagyományos, nyúlós, könnyen formázható tészta, de össze fog állni és kis ügyességgel gyönyörű csigákat formázhatunk belőle!
Szóval, ha kész a tésztagombóc, egy kis tálkába mérjük a kakaót, eritritet, kókuszolajat és annyi vizet adagolunk hozzá, hogy sűrű, de könnyen kenhető kakaókrémet kapjunk.
Most jön a trükk: egy szilikon sütőlapra vagy szilikonos (legalábbis tapadásmentes) sütőpapírra tesszük a gombócot, ráteszünk még egy réteg sütőpapírt és így nyújtuk ki 2-3 mm vékonyságúra. Először nem lesz tökéletes négyzet alakú a tésztánk, ettől nem kell megijedni. A tészta girbegurba széleit levágva, a négyzet csücskeit ezekkel a darabokkal itt-ott kiegészítve, majd újra sordófázva 1-2 javítással megkapjuk a szinte tökéletes formát:) (remélem érthető így a leírás, ha nem, kérlek jelezzétek és csinálok fázisfotókat!)
37234977_1888706847817079_7215486259177717760_n.jpgA kinyújtott tésztát megkenjük a kakaós krémmel, és a sütőpapír segítségével (a hosszanti oldaláról) ügyesen-óvatosan-szorosan feltekerjük. Éles késsel kb, 1-1,5 cm vastag szeleteket vágunk a tekercsből, ezeket lefektetve a sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Meg lehet szórni por-eritrittel, úgy még igazibb:)
A csigusz szerintem langyosan jó igazán, ha kihűlt, nyugodtan melegítsetek rá mikróban, megint olyan érzés lesz, mintha frissen vettétek volna ki a sűtőből!

Ha elkészítitek, mutassátok meg mindenképpen:)
Jó sütést, jó étvágyat, 
Gabka

Ha szeretnétek még több receptet, ötletet, kövessetek facebookon is:
facebook oldalam
Instagramon is megtaláltok:
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr5614117229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása