Előre is elnézést kérek minden Japán-, vagy sushi-rajongótól. Ez nem a tradicionális recept, hanem egy otthon, könnyen, gyorsan, olcsón elkészíthető, és rengeteg módon variálható sushi.
Rendelni irreálisan drága, én viszont nagyon szeretem - hát tekerni szoktam. Egészséges, könnyű, de mégis jól néz ki, akár vendégváró falatkáknak is.
Ne féljetek tőle, gyerekjáték elkészíteni, mutatom, hogyan!
Hozzávalók (kb. 20 tekercs lesz belőle):
- 1 bögre sushi rizs (vagy sima kerekszemű rizs)
- 2 bögre víz
- csipet só
- 2 ek. rizsecet
- nori lapok (szárított alga lapok, már nagyobb boltokban is lehet kapni)
- töltelék bármi, amit szeretnétek, nekem ezek voltak most: répa, kígyóuborka, kaliforniai paprika, bébispenót, avokádó, tofu.
Ezekből mind nagyon kevés kell, és mindent vékony csíkokra kell vágni, úgy lehet majd szépen beletekerni a sushikba.
- tálalás: szójaszósz mindenképpen, ínyencebbeknek wasabi paszta vagy gyömbér.
Elkészítés:
A sushi rizst főzés előtt alaposan megmossuk - ez azért fontos lépés, hogy a rizs külsején lévő keményítőt lemossuk, így főzés közben nem fognak összetapadni, hanem pergő rizst kapunk. Egy lábosban feltesszük főni kétszeres mennyiségű vízzel, és adunk hozzá egy csipet sót, illetve 1 evőkanál rizsecetet. Lefedve, közepes lángon megfőzzük (figyeljünk rá, nem kell túlfőzni, roppanjon kicsit a közepe!).
Míg fő a rizs, van idő előkészíteni a tölteléket: mindent vágjunk vékony csíkokra (...a spenótot ne, de a tofut igen:)).
Ha kész a rizs, keverjünk hozzá még egy evőkanál rizsecetet, majd terítsük ki egy lapostányérra. Így megállítjuk a főzési folyamatot, és gyorsabban kihűl, hamarabb tudunk dolgozni vele.
Egy sushi-tekerő bambuszgyékényt (ha nincs, semmi gond, egy papírtörlő is megteszi!!) kiterítünk, és ráfektetjük az algalapot.
A jobb minőségű lapoknak eltérő a két oldala: az egyik fényes és sima, a másik mattabb és érdes. A fényes kerüljön alulra, ez lesz a sushink külső borítása, az érdesebbre pedig jobban tapad majd a rizs.
Magunk elé készítünk mindent, majd a lapra kb. félig halmozunk egy vékony réteg rizst (magunkhoz közelebb vízszintesen). Ne ütögessük, maradjon viszonylag laza a rizsréteg. A hozzánk közelebb eső vízszintes szélétől kb. 2 centire vízszintesen lefektetjük a tölteléket.
Következik a tekerés: a bambusz vagy a papírtörlő segítségével tekerjük, egészen szorosan, közben néha megállva és lenyomkodva. Ahogy elérünk ahhoz a részhez, ahol rizs már nincs, kenjünk egy kis vizet a lapra, és úgy folytassuk, amíg egy rudat nem kapunk. Ezt éles, vizes pengéjű késsel vágjuk szeletekre.
Wasabi pasztával, szójaszósszal tálaljuk, esetleg gyömbért is adhatunk hozzá.
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.