vega sushi
...gyorsabban, frissebben és lényegesen olcsóbban, mintha futár hozná!

13403781_1130787616942343_7052243884152241676_o.jpg

Előre is elnézést kérek minden Japán-, vagy sushi-rajongótól. Ez nem a tradicionális recept, hanem egy otthon, könnyen, gyorsan, olcsón elkészíthető, és rengeteg módon variálható sushi.
Rendelni irreálisan drága, én viszont nagyon szeretem - hát tekerni szoktam. Egészséges, könnyű, de mégis jól néz ki, akár vendégváró falatkáknak is.
Ne féljetek tőle, gyerekjáték elkészíteni, mutatom, hogyan!

Hozzávalók (kb. 20 tekercs lesz belőle):
- 1 bögre sushi rizs (vagy sima kerekszemű rizs)
- 2 bögre víz
- csipet só
- 2 ek. rizsecet
- nori lapok (szárított alga lapok, már nagyobb boltokban is lehet kapni)

- töltelék bármi, amit szeretnétek, nekem ezek voltak most: répa, kígyóuborka, kaliforniai paprika, bébispenót, avokádó, tofu.
Ezekből mind nagyon kevés kell, és mindent vékony csíkokra kell vágni, úgy lehet majd szépen beletekerni a sushikba.

- tálalás: szójaszósz mindenképpen, ínyencebbeknek wasabi paszta vagy gyömbér.

Elkészítés:
A sushi rizst főzés előtt alaposan megmossuk - ez azért fontos lépés, hogy a rizs külsején lévő keményítőt lemossuk, így főzés közben nem fognak összetapadni, hanem pergő rizst kapunk. Egy lábosban feltesszük főni kétszeres mennyiségű vízzel, és adunk hozzá egy csipet sót, illetve 1 evőkanál rizsecetet. Lefedve, közepes lángon megfőzzük (figyeljünk rá, nem kell túlfőzni, roppanjon kicsit a közepe!).
Míg fő a rizs, van idő előkészíteni a tölteléket: mindent vágjunk vékony csíkokra (...a spenótot ne, de a tofut igen:)).
13403231_1130787493609022_4036053595264101563_o.jpg
Ha kész a rizs, keverjünk hozzá még egy evőkanál rizsecetet, majd terítsük ki egy lapostányérra. Így megállítjuk a főzési folyamatot, és gyorsabban kihűl, hamarabb tudunk dolgozni vele.

Egy sushi-tekerő bambuszgyékényt (ha nincs, semmi gond, egy papírtörlő is megteszi!!) kiterítünk, és ráfektetjük az algalapot.
A jobb minőségű lapoknak eltérő a két oldala: az egyik fényes és sima, a másik mattabb és érdes. A fényes kerüljön alulra, ez lesz a sushink külső borítása, az érdesebbre pedig jobban tapad majd a rizs.
Magunk elé készítünk mindent, majd a lapra kb. félig halmozunk egy vékony réteg rizst (magunkhoz közelebb vízszintesen). Ne ütögessük, maradjon viszonylag laza a rizsréteg. A hozzánk közelebb eső vízszintes szélétől kb. 2 centire vízszintesen lefektetjük a tölteléket.

13412040_1130787583609013_1300756077850600137_o.jpg
Következik a tekerés: a bambusz vagy a papírtörlő segítségével tekerjük, egészen szorosan, közben néha megállva és lenyomkodva. Ahogy elérünk ahhoz a részhez, ahol rizs már nincs, kenjünk egy kis vizet a lapra, és úgy folytassuk, amíg egy rudat nem kapunk. Ezt éles, vizes pengéjű késsel vágjuk szeletekre. 
Wasabi pasztával, szójaszósszal tálaljuk, esetleg gyömbért is adhatunk hozzá.

Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr408807430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása