Nagymamám készített régen túróval, mazsolával töltött sült almát.
Nekem ez egy őszi, illatos, könnyű desszert, estére egy finom teához tökéletes. Most vannak finom almák, mindenki kiválaszthatja a kedvencét, ami megsütve még sokkal finomabb...karamellizálódnak a benne lévő cukrok, kicsit megpuhul a belseje, a héja isteni lesz. :)
Egy finom töltelékkel még tovább fokozhatjuk ezt az egyébként pár perc alatt előkészíthető, egészséges finomságot.
Mama túrós verziója helyett én most egy olajos magvas, mézes, zabpelyhes verziót készítettem, a különlegességét adó fűszer a csillagánizs.
Csillagánizs...összetéveszthetetlen, medvecukor illatú, egyébként antivirális hatóanyagot tartalmazó gyönyörű, csillag alakú fűszer. Őszi-téli hangulatú ételekbe, mézeskalácsba, gyümölcslevesbe, forralt borba, teába, szilvás, almás süteményekbe, de akár kacsához is illik.
Mutatom, milyen egyszerű elkészíteni ezeket az almácskákat:
Hozzávalók:
- 4 közepes méretű alma
- fél bögre olajos mag ( én kesudiót és mandulát használtam)
- fél bögre zabpehely
- kb. 1,5 ek méz
- kis citromlé és reszelt citromhéj
- fél tk őrölt csillagánizs (természetesen a Fűszerészből... http://fuszeresz.blog.hu/ )
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt jó forróra, mondjuk 200 °C-ra. Az almákat megmossuk, laposan levágjuk a tetejüket, és óvatosan kivágjuk-kikapargatjuk a magházat, készítünk egy bendőt a tölteléknek.
Egy kis tálban elkészítjük a többi hozzávalót: a választott olajos magvakat apróbbra vágjuk (félreteszünk egy evőkanálnyit, ezt szórjuk majd felülre), összekeverjük a zabpehellyel, mézzel, citrom levével és reszelt héjával, és a csillagánizzsal (vagy fahéjjal/szegfűszeggel/vaníliával/kardamommal/...).
Ezt a tölteléket tesszük az almákba, majd a tetejükre szórjuk a kihagyott magokat. Meglocsoljuk még egy pici mézzel, és a forró sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tálaljuk egy forró teával vagy forralt borral!
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.