Tésztakészítés otthon - nem lehetetlen, sőt, nagyon jó kikapcsolódás!
A teljes kiőrlésű liszttel egészségesebbé varázsolt alaptésztát pár perc összegyúrni, majd egy kis pihentetés után olyan tésztát készítünk belőle, amilyet csak szeretnénk!
Én most egy raviolit hajtogattam belőle, amiben a töltelék füstölt sonkás, a rávaló öntet tejszínes, bolondításként pedig megszórtam egy kis ropogós bacon-nel.
Próbáljátok ki, nem akkora munka, mint amekkora büszkeség, amikor a saját tésztátokat teszitek a tányérra!
Hozzávalók:
- 120 g 00-ás liszt (pizzaliszt-ként találjátok)
- 80 g teljes kiőrlésű rozsliszt (vagy más teljes kiőrlésű liszt)
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 1-2 ek. víz
- 25 dkg füstölt sonka vagy karaj
- 1 tojás
- só, bors
- 500 ml főzőtejszín
- 2 tojás
- só, bors
- pár szelet bacon
Elkészítés:
A tészta elkészítése előtt a füstölt sonkát (vagy karajt) feltesszük vízben főni. (A főzővizet a végén megtartjuk, jól jöhet később egy finom bableveshez!:))
A tésztához a liszteket és egy csipet sót összekeverünk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojásokat. Először villa segítségével 'takargatjuk be' a tojásokat a liszttel, majd áttérünk kézi gyúrásra. Csak annyi vizet adjunk hozzá nagyon kis mennyiségekben, hogy egy kemény, de egységes tésztát kapjunk. Ha már összeállt, dolgozzunk vele még pár percig: tegyük egy lisztezett felületre, a tenyerünkkel és hüvelykujjunkkal lapítsuk el, majd tekerjük vissza, és kezdjük ezt a mozdulatot újra. Így alakul ki a tészta szerkezete, amivel később könnyen tudunk majd dolgozni. Ha kész, csavarjuk folpack-ba (hogy ne száradjon ki), és tegyük be a hűtőbe pihenni, kb. fél órát.
Közben elkészítjük a tölteléket: a megfőtt sonkát egy aprítógépbe tesszük, és összedaráljuk. Ehhez ütünk egy tojást, és ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, akár zöldfűszert.
A tészta nyújtásához én tésztagépet használtam, de megoldható enélkül, sodrófával is. Apróbb adagokból hosszú, kb. 8 cm széles lapokat nyújtunk (tésztagépen az utolsó előtti vékonyságú fokozatig). A tésztalapot nagyon vékonyan megkenjük vízzel. A közepére, egymástól kb. 3 cm-re halmozunk egy-egy kiskanálnyi tölteléket. Most következik a legjobb rész, a kis batyuk elkészítése: hosszában félbehajtjuk a tésztát, a töltelék mellől pedig kinyomkodjuk a levegőt. Ha végigértünk a csíkon, még egyszer összenyomkodjuk a tésztát mindenhol a töltelék mellett, majd derelyevágóval méretre vágjuk. A leeső részek nem vesznek el, a következő adaggal újra nyújthatjuk. Az elkészült raviolikat egyesével egy lisztezett felületre helyezzük (ne egymásra, összetapadhatnak).
Lobogó vízben 7-8 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
A bacont apróa vágjuk és egy felsorrósított serpenyőben kisütjük a zsírját.
Az öntethez a tejszínt egy kis lábosban éppen forrásig melegítjük. A tojásokat egy kis tálkába ütjük, összeverjük, tetszőlegesen fűszerezzük, majd kis adagokban, folyamatos keveréssel adunk hozzá a forró tejszínből. Ha már kellően híg, hozzáöntjük a maradék tejszínhez, és kis lángon, kevergetve addig főzzük, amíg öntetté nem sűrűsödik.
Az elkészült tésztát ezzel az öntettel meglocsoljuk, és megszórjuk a pirított bacon-nel. Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.