Fodros- vagy leveles kel, angolul kale - egy itthon kevésbé kapható káposztaféle.
Hogy hogyan készül belőle ropogós, finom, egészséges chips? Ezt mutatom most meg!
Bár itthon nehezebb hozzájutni, külföldi receptekben egy gyakran használt alapanyag, ezért elkezdtem kutatni, hol lehet kapni. Kisebb piacokon nem láttam, a Fővám téri Vásárcsarnokban is csak egy árus mondta, hogy megrendelésre tud hozni...aztán kaptam egy infót, miszerint a MOM Park mögötti Biopiacon lehet kapni (szombatonként). Kilátogattam, és tényleg, sok standon lehet kapni fodros kelt! Ezt a növényt levelenként árulják, egész nagyra is tud nőni, de azt olvastam róla, a kisebbeket érdemes választani, mert jobb ízük van.
Így történt, hogy siettem haza egy nagy zacskó fodros kellel, aminek a zsengébb leveleit először egy körtés-gyömbéres smoothie-ba téve próbáltam ki, nagyon finomak voltak együtt!
Aztán kipróbáltam a chips készítését. Őszintén mondom, azt gondoltam, hogy finom lesz, de csak olyan 'egynek jó' helyettesítés, amivel nagyjából kielégíthetjük a ropogtatnivaló utáni sóvárgást.
Hát...nem így lett! Ez tényleg egy isteni találmány, ropogtatható, chips állagú, kedvünkre fűszerezhető finomság.Az elkészítése nagyon egyszerű:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy pár levél kelt megmosunk, majd papírtörlővel alaposan leitatjuk róla a vizet. Ollóval levagdossuk a leveleket a vastagabb érről, majd kisebb darabokra-falatokra vágjuk. Lehet bőven vagdosni levélkéket, mert a sütés végére kb. 3/4 részére sül össze az eredeti mérethez képest. Egy tálba tesszük a leveleket és mennyiségtől függően 2-3 teáskanál olívaolajat folyatunk rá, majd belemasszírozzuk, hogy az olaj mindenhol bevonja a leveleket. Jöhet a fűszerezés: akár csak só, akár bors, curry, chili, bármilyen fűszereverék jól áll neki, még reszelt parmezánnal is fel lehet dobni. (A következő tervem 'édes fűszerekkel' kipróbálni, szerintem még azok is illenek hozzá.)
Ha kész vagyunk a fűszerezéssel, már következhet is a sütés: egy nagy, lapos tepsire sütőpapírt fektetünk, erre helyezzük el egyenletesen a leveleket, és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 8-10 perc elteltével kivesszük, megforgatjuk őket, majd a sütőbe visszatéve még kb. 5-7 percig sütjük. Finom, néhol picit barnult, ropogós chips-falatokat kapunk.
Az előkészítés pár perc volt, zöldséget eszünk, tudjuk mi van benne, kedvünk szerint ízesíthetjük...nincs is jobb ropogtatnivaló! Mi a kirándulásra is vittünk belőle ma:Készítsétek el ti is, meséljétek el, hogy ízesítettétek és hogy sikerült! Ha tudtok további helyet, ahol be lehet szerezni fodros kelt, kérem osszátok meg velem :)
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.