bagel
pékség-illatot otthonra!

14954316_1237283642959406_514867086_o.jpgA bagel egy lyukas közepű, édeskés, tömör, rágósabb tésztájú zsömleféle. 
Ez a péksütemény világjáró: valamikor a 17. században készítette először egy bécsi pék a lengyel uralkodónak, majd zsidó bevándorlók által kikerült az Egyesült Államokba, ahol igazán nagy sikere lett, sorban nyíltak a bagelt áruló pékségek. Onnan került vissza Európába, itthon pár éve kezdték kávézókban árulni, illetve néhány kifejezetten bagelező hely is nyílt.

Bárhogy is legyen, ez a kis karika egy nagyon jó találmány, nagyon finom és otthon is pékség-illatot tudunk varázsolni, ha sütünk egy adagot.
Megmutatom, hogy lehet saját kézzel elkészíteni ezt a finomságot!

Egy lényeges lépés az, hogy ezt a péksüteményt a kelesztés után vízben előfőzzük. Nekem ez szinte szertartás, nagyon jó látni, ahogy a kelt tészta lebeg a forró víz színén, aztán mikor kivesszük, akkor összeesik, ráncosodik. Sülés közben pedig újra összeszedi magát, kisimul, fényes és gyönyörű lesz.
14971688_1237283626292741_1490742788_o.jpgEnnél a sütésnél tönkölybúzalisztekkel (fehér és teljes kiőrlésű fele-fele arányban) dolgoztam, ezekkel tökéletes állagot lehet elérni mindenféle tésztánál. Ha ezek nincsenek otthon, lehet másmilyen lisztekkel helyettesíteni!

Hozzávalók: (8 db bagelhez)
- 25 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 25 g (fél kocka) friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 1 ek méz
- 1 tk só
- ½ ek felolvasztott kókuszzsír (vagy olívaolaj)
a főzővízbe:
- 1 ek méz
a díszítéshez:
- tetszőleges magvak (napraforgómag, lenmag, szezámmag, köménymag, chia mag, mák…)

Elkészítés:
Egy tálkában felmelegítjük a vizet, elkeverjük benne a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt.  Egy nagy tálba mérjük a többi hozzávalót: a liszteket, a sót, a kókuszzsírt, majd hozzáöntjük az élesztős vizet (nem szükséges felfuttatni). Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük: 6-8 percig dagasztjuk, amíg egységes, szép tésztát kapunk, ami nem ragad a tál falához.
Folpack-kal vagy konyharuhával lefedve, langyos helyen egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és  8 egyenlő részre vágjuk.  Mindegyiket ellapogatjuk, majd hosszirányban feltekerjük (mint egy bejglit), egy  kb. 20 cm hosszú kígyót formázunk belőle, majd a két végét összecsippentjük, hogy egy karikát kapjunk.
A karikákat további 20 percig kelni hagyjuk.
14924015_1237283649626072_180712977_o.jpgKözben egy nagy lábosban vizet forralunk, amihez egy evőkanál mézet adunk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.  Előkészítünk egy nagy, lapos sütőlapot vagy tepsit, amit sütőpapírral leterítünk. A kezünk ügyébe készítjük a magvakat, amivel majd díszíteni fogjuk a bageleket.
A kelési idő leteltével a megkelt bageleket óvatosan, egy lapát segítségével a forrásban lévő vízbe tesszük, és oldalanként kb. 20-20 másodpercig főzzük. Akkor dolgoztunk jól a kelesztés során, ha a bagelek főzés közben a víz felszínén úsznak. (Ha esetleg lemerülnének, hagyjuk még őket 10 percig kelni.)
Az előfőzött bageleket a sütőpapírra tesszük - hagyjunk elegendő helyet köztük, még nőni fognak sütés közben. Ha mindet kifőztük, a forró sütőbe tesszük és 18-20 perc alatt készre sütjük őket.

Ha elkészültek, tölthetjük őket bármi jóval: az amerikaiak hagyományosan vastagon megkenik sajtkrémmel és erre pakolnak húsféléket, zöldségeket.
Nálunk pulled pork, vagyis sokáig sütött, majd cafatkáira szedett disznóhús került bele, nagyon finomak voltak így együtt!
recept a pulled pork-hoz

Ha tetszett a recept, készítsétek el, mutassátok meg, hogy sikerült!
Készíthető ‘extrákkal’ is, tehettek  a tésztába zöldfűszereket, kolbászt, aszalt paradicsomot, lilahagymát….és finom édesen is, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, akár csokoládékockákkal.
Ez az alaprecept működik, variáljátok bátran!
14954278_1237283622959408_48686680_o.jpgEgészségetekre!

facebook oldalam
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr1011939975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása