A bagel egy lyukas közepű, édeskés, tömör, rágósabb tésztájú zsömleféle.
Ez a péksütemény világjáró: valamikor a 17. században készítette először egy bécsi pék a lengyel uralkodónak, majd zsidó bevándorlók által kikerült az Egyesült Államokba, ahol igazán nagy sikere lett, sorban nyíltak a bagelt áruló pékségek. Onnan került vissza Európába, itthon pár éve kezdték kávézókban árulni, illetve néhány kifejezetten bagelező hely is nyílt.
Bárhogy is legyen, ez a kis karika egy nagyon jó találmány, nagyon finom és otthon is pékség-illatot tudunk varázsolni, ha sütünk egy adagot.
Megmutatom, hogy lehet saját kézzel elkészíteni ezt a finomságot!
Egy lényeges lépés az, hogy ezt a péksüteményt a kelesztés után vízben előfőzzük. Nekem ez szinte szertartás, nagyon jó látni, ahogy a kelt tészta lebeg a forró víz színén, aztán mikor kivesszük, akkor összeesik, ráncosodik. Sülés közben pedig újra összeszedi magát, kisimul, fényes és gyönyörű lesz.Ennél a sütésnél tönkölybúzalisztekkel (fehér és teljes kiőrlésű fele-fele arányban) dolgoztam, ezekkel tökéletes állagot lehet elérni mindenféle tésztánál. Ha ezek nincsenek otthon, lehet másmilyen lisztekkel helyettesíteni!
Hozzávalók: (8 db bagelhez)
- 25 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 25 g (fél kocka) friss élesztő
- 2,5 dl víz
- 1 ek méz
- 1 tk só
- ½ ek felolvasztott kókuszzsír (vagy olívaolaj)
a főzővízbe:
- 1 ek méz
a díszítéshez:
- tetszőleges magvak (napraforgómag, lenmag, szezámmag, köménymag, chia mag, mák…)
Elkészítés:
Egy tálkában felmelegítjük a vizet, elkeverjük benne a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy nagy tálba mérjük a többi hozzávalót: a liszteket, a sót, a kókuszzsírt, majd hozzáöntjük az élesztős vizet (nem szükséges felfuttatni). Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük: 6-8 percig dagasztjuk, amíg egységes, szép tésztát kapunk, ami nem ragad a tál falához.
Folpack-kal vagy konyharuhával lefedve, langyos helyen egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre vágjuk. Mindegyiket ellapogatjuk, majd hosszirányban feltekerjük (mint egy bejglit), egy kb. 20 cm hosszú kígyót formázunk belőle, majd a két végét összecsippentjük, hogy egy karikát kapjunk.
A karikákat további 20 percig kelni hagyjuk.Közben egy nagy lábosban vizet forralunk, amihez egy evőkanál mézet adunk. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Előkészítünk egy nagy, lapos sütőlapot vagy tepsit, amit sütőpapírral leterítünk. A kezünk ügyébe készítjük a magvakat, amivel majd díszíteni fogjuk a bageleket.
A kelési idő leteltével a megkelt bageleket óvatosan, egy lapát segítségével a forrásban lévő vízbe tesszük, és oldalanként kb. 20-20 másodpercig főzzük. Akkor dolgoztunk jól a kelesztés során, ha a bagelek főzés közben a víz felszínén úsznak. (Ha esetleg lemerülnének, hagyjuk még őket 10 percig kelni.)
Az előfőzött bageleket a sütőpapírra tesszük - hagyjunk elegendő helyet köztük, még nőni fognak sütés közben. Ha mindet kifőztük, a forró sütőbe tesszük és 18-20 perc alatt készre sütjük őket.
Ha elkészültek, tölthetjük őket bármi jóval: az amerikaiak hagyományosan vastagon megkenik sajtkrémmel és erre pakolnak húsféléket, zöldségeket.
Nálunk pulled pork, vagyis sokáig sütött, majd cafatkáira szedett disznóhús került bele, nagyon finomak voltak így együtt!
recept a pulled pork-hoz
Ha tetszett a recept, készítsétek el, mutassátok meg, hogy sikerült!
Készíthető ‘extrákkal’ is, tehettek a tésztába zöldfűszereket, kolbászt, aszalt paradicsomot, lilahagymát….és finom édesen is, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, akár csokoládékockákkal.
Ez az alaprecept működik, variáljátok bátran!Egészségetekre!
facebook oldalam
Instagram
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.