almatorta sütés nélkül

15086385_1246745918679845_2044294148_n.jpgAlmatortát a sütő beindítása nélkül, cukormentesen, lisztmentesen, pikk-pakk?
Bizony, itt egy recept hozzá!
Őszi este, kint már sötét, szeles, esős, én pedig egy szelet egészséges édességre vágytam...lehetőleg azonnal. Így született ez az almatortácska , ami egy őszies hangulatú, illatú, ízvilágú sütemény. Csupa egészséges hozzávaló került bele, és az elkészítése nem volt több 15 percnél. Próbáljátok ki ti is, aztán meséljetek, hogy ízlett!

15046354_1246745908679846_2068814665_n.jpgNálam most egy mini tortaformában készült, ami 15 cm átmérőjű, ilyen mérethez adom meg a mennyiségeket.  Ha ti a normál 26-28 centisben készítitek, a hozzávalók mennyiségét kb. 3-mal szorozzátok!

Hozzávalók: (egy mini, 15 cm-es tortához)
a ’tésztához’:
- 80 g olajos mag (én napraforgómagot és mandulát használtam fele-fele arányban)
- 60 g puha, magozott datolya
- 20 g aprószemű zabpehely
- 15 g olvasztott kókuszzsír
az almatöltelékhez:
- 2 nagyobb alma
- 40 g datolya
- 1,5 dl víz
-1 tk őrölt fahéj vagy karácsonyi fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, narancshéj...)
- reszelt gyömbér
- fél citrom leve és reszelt héja
15058611_1246745915346512_1343314815_n.jpgElkészítés:
Először elkészítjük az alsó réteget: ehhez a kimagozott datolyákat vízbe tesszük és mikróban megmelegítjük. Félretesszük puhulni pár percig. Ezalatt egy késes aprító táljába mérjük a magvakat, a zabpelyhet és az olvasztott kókuszzsírt. Végül leöntjük a vizet a datolyákról és ezt is hozzáadjuk. Addig aprítjuk, amíg a magok még kissé darabosak, de a datolya már összetartja, formázhatóvá válik a massza.
A kapcsos tortaformát kevés kókuszzsírral vékonyan kikenjük és a magos-zabpelyhes-datolyás tésztát belenyomkodjuk: egy piteformát képzünk belőle, egy kiskanál hátulja segítségünkre lehet. Betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük az almás réteget.
Ehhez ismét a datolyák beáztatásával-megmelegítésével kezdünk (ezúttal az áztatóvizet is fel fogjuk használni). Az almákat megpucoljuk, az egyiket nagyobb, a másikat egészen apró kockákra vágjuk.
Egy késes aprító vagy botmixer üstjébe tesszük a nagyobbra hagyott almakockákat és a datolyát a vízzel együtt. Addig daráljuk-turmixoljuk, míg egészen pürés állagot nem kapunk.
Egy kis lábosban odatesszük az apró kockákra vágott almákat puhulni. Ízesítjük fűszerekkel, gyömbérrel, a citrom héjával és levével. Pár perc puhulás után hozzáadjuk az almás-datolyás szószt és további pár percig főzzük ezt az illatos, almás tölteléket.
Ha kész vagyunk vele, kicsit kihűtjük, majd az előkészített alapra öntjük. Hűtőbe tesszük, hogy dermedjen kicsit,  és 15-20 perc múlva már szeletelhető is ez a fantasztikus édesség!

Nekünk nagyon ízlett, egy kevés tejszínhabbal bolondítottunk még rajta, nem mondtak egymásnak nemet. :)
15049682_1246745912013179_1326686226_n.jpg
Egészségetekre!

facebook oldalam
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr7111962671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása