A muffin megunhatatlan, sosem ugyanolyan, ezerféle receptet találhatunk rá. Én főleg a formája miatt szeretem, mert olyan praktikus és mutatós, hogy ilyen kis kapszlikban sütjük, aztán vihetjük magunkkal bárhová!
Most egy zab és tönkölybúza korpa alapú mákos-áfonyás muffin receptjét mutatom meg nektek.
Szeretek a muffinok tésztjába egy kis pürésített almát vagy banánt tenni, ettől szaftosabb, ízesebb lesz, nem szárad ki, ezt most is bevetettem.
Ehhez a sütihez teljes kiőrlésű tönkölybúza korpát használtam (drogériákban, bioboltokban lehet hozzájutni), de bátran helyettesíthető más korpával is, pl. zabkorpával!
Hozzávalók: (kb 14 db átlagos méretű muffinhoz)
- 100 g magozott, puha datolya
- 80 g aprószemű zabpehely
- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúza korpa
- 50 g mák (én egész szemeket használtam, de darálni is lehet)
- 4 ek (40 g) nyírfacukor
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
- 2 tojás
- 3 dl tej (vagy növényi tej)
- 2 közepes alma
- 125 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
Elkészítés:
Itt is igaz lesz a muffin-szabály: szárazakat össze, nedveseket össze, mindent össze. :)
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
A kimagozott datolyákat leöntjük a tejjel és mikróban megmelegítjük, majd félretesszük puhulni.
Közben egy nagy tálba mérjük a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a búzakorpát, a mákot, a nyírfacukrot, a sót és a sütőport.
A tojásokat szétválasztjuk,a fehérjét habbá verjük.
Egy botmixer vagy késes aprító üstjébe tesszük a tojások sárgáit, a megpucolt és kockákra vágott almát, illetve az időközben megpuhult datolyát a tejjel együtt. Pépessé daráljuk ezeket, majd a száraz hozzávalókhoz keverjük. Hozzáadjuk az áfonya 3/4 részét (a többivel a muffinok tetejét fogjuk díszíteni), majd óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét. (Tipp: hogy minél kevésbé törjük össze, először érdemes a hab harmadát bátrabban belekeverni, ezzel lazítani a tésztát, majd a maradékot óvatosabban, lassabban hozzáadni.)
Az elkészült masszát muffinformákba kanalazzuk, kb. a formák 3/4-éig. Végül áfonyával díszítjük, és a forró sütőbe toljuk, kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
Egészségetekre!
facebook oldalam
Instagram
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.