répatorta narancsos-mascarponés krémmel

15666391_1293080690713034_1712092489_n.jpgVolt már itt a blogon süti céklából, pizza karfiolból, most egy répatorta következik- bár ez a desszert az utóbbi években már nem is annyira szokatlan.
A szuper alaprecept Anyósomtól származik, ő a tetejét citromos krémmel keni meg.
Ezt az alapreceptet dolgoztam át egy kicsit, egy glutén- és hozzáadott cukormentes változatot készítettem. Krém nélkül is tökéletes, de egy ilyen naranccsal ízesített mascarpone-krém igazán ünnepivé teszi.
Mutatom, milyen egyszerű elkészíteni:15683289_1293080627379707_1134671410_n.jpgHozzávalók: (egy 22 cm-es kerek tortaformához)
(én egy 15 centis mini formában csináltam, a képeken ez szerepel, de a mennyiségeket átszámoltam a nagyobbra!:))
torta
- 12 dkg dió
- 45 dkg répa
- 12 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg eritrit (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
- 50 g kókuszolaj
- 1 tk fahéj
- 1/2 tk szerecsendió
- 1/2 tk gyömbér (por, de lehet friss is)
- 1 púpozott tk sütőpor
- 1 csipet só
- ízlés szerint citromhéj, citromlé, narancshéj, narancslé
- 3 tojás

krém
- 400 g mascarpone (light- Aldi)
- 1 narancs héja és leve15673284_1293080624046374_2120250029_n.jpg
Elkészítés:
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára vágjuk és félretesszük - és megpróbáljuk nem megenni, míg a többi munkafolyamat zajlik! :)
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A répát megmossuk, meghámozzuk és nagylyukú sajtreszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpehelylisztet,  eritritet és az olvasztott kókuszzsírt. Mehet bele az őrölt fahéj, szerecsendió és gyömbér is, illetve a sütőpor és egy csipet só. Ízlés szerint reszelhetünk bele citrom- vagy narancshéjat, illetve facsarhatunk bele a levükből is. Elkeverjük ezeket a hozzávalókat.
A tojásokat kettéválasztjuk: a sárgáját a répás keverékhez adjuk, a fehérjéből pedig kemény habot verünk. A répás keverékhez először hozzákeverjük a hab 1/3-át, majd ha ezzel fellazítottuk, óvatosan hozzáadjuk a maradék fehérjehabot is.
A 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt megsütjük.
15673347_1293080660713037_2076940641_n.jpgA mascarponekrém elkészítése nagyon egyszerű: a mascarponéhoz reszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a levét és alaposan elkeverjük. Megkenhető csak a süti teteje, ekkor elég a krém fele!
Egy tapasztalat: a krém másnapra-harmadnapra a kioldódó illóolajoktól kicsit kesernyés lesz. A Férjemnek inkább kesernyésen ízlett, én viszont frissen szerettem jobban...próbáljátok ki, hogy Nektek hogy ízlik!

Ha kihűlt a répatorta, vágjuk ketté (ha középre is fog kerülni krém) és kenjük meg a narancsos mascarponéval. Szerintem a gránátalma savassága nagyon jól illik a tortához, most szinte mindenhol lehet kapni, ráadásul jól is mutat rajta.

15683550_1293080614046375_2139694567_n.jpgHa elkészítitek, mutassátok meg, meséljétek el, hogy sikerült!
Egészségetekre!

Kövessetek a facebook-on vagy az Instagramon:
facebook oldalam
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr9612068189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása