Bementem egy hipermarketbe és leemeltem a polcról pár műzlit.
Az összetevők között ezek szerepelnek:...cukor (leggyakrabban a 2. helyen!), részben hidrogénezett pálmazsír, pálmaolaj, fruktóz-glükóz szirup, búzaliszt, joghurt por, nátrium-metabiszulfit, invertcukorszirup, szódabikarbóna, aszkorbil-palmitát...
Csupa-csupa feldolgozott, kivont, módosított, értékes tápanyagoktól megfosztott összetevő.
Kell ez nekünk? NEM!
Hanem?
Otthon is könnyedén csinálhatunk műzlit pár alapanyagból, egyszerűen, gyorsan, ízlésünkre alakítva. Nézzétek meg, hogyan!
Hozzávalók (kb. 70 dkg műzlihez) - viszonyításképpen a boltban kaphatók 20-35 dekásak:
2 bögre zabpehely (200 g)
1 bögre puffasztott rizs (15 g)
1 bögre puffasztott tönkölybúza (30 g)
3 ek lenmag (25 g)
3/4 bögre mandula (100 g)
1/2 bögre tökmag (50 g)
50 g szárított almakarika (kb. 1 csomag)
100 g aszalt meggy (1 csomag)
5-7 ek méz (100-120 g)
1 ek fahéj
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, mehet alsó-felső légkeverésesre, ha van ilyen funkció.
A gyümölcsökön és mézen kívül mindent - gabonaféléket, magvakat (mandulát apróbbra vágva), fahéjat- összekeverünk egy nagyobb tálban. Egy nagy tepsibe (ha van, a sütő nagy saját tepsijébe) sütőpapírt terítünk, és arra öntjük az összekevert finomságokat. Rácsorgatjuk a mézet, és próbáljuk elkeverni a szárazanyaggal...ilyenkor kisebb csomókat is kapunk, ezt nem baj, ettől lesz igazán ropogós!
Sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük. Ezalatt apróbbra vágjuk az almakarikát és meggyet. Ha letelt ez az idő, kivesszük, megkeverjük, és hozzászórjuk a gyümiket. Vissza a sütőbe, már csak 5 percre.
Kivesszük, ha kihűlt, csinos kis üvegbe töltjük és várjuk a holnap reggelt, hogy ehessük joghurttal, gyümölccsel, tejbe szórva vagy csak önmagában.:)
Ez egy alaprecept, ami ezerféleképpen alakítható, legyetek kreatívak!
Tehettek bele más magokat, dióféléket, különféle szárított vagy aszalt gyümölcsöt, kókuszforgácsot, kakaóport...
Még egy érdekesség, ami a piszkos anyagiakat illeti. Matekoztam, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen full extrás, mandulás-aszalt meggyes műzlinek a kilója. 2300 HUF/kg-ot kaptam.
Ha megnézitek, egy közép-, felső árkategóriás bolti műzli (tele cukorral, pálmazsírral meg invertnemtudommikkel) ára is pontosan ekörül mozog.
Természetesen, ha nem mandulát és aszalt meggyet, hanem mondjuk mogyorót, napraforgómagot, szárított banánt, aszalt szilvát, aszalt barackot használunk, még olcsóbb műzlit kapunk, mint a bolti verzió!
Van még kérdés?!...
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.