zöldséges- szójaszószos rizstészta ('stir fry')
lazaccal és pirított földimogyoróval

lazac.jpgStir fry. Vagyis kis zsiradékon, nagy hőfokon, kevergetve vagy rázogatva egy serpenyőben vagy wokban sütni a hozzávalókat. Hogy mit is jelent ez?
Gyorsan elkészíthető, roppanós zöldségekkel teli ételt!

Szeretem a rizstészát, jó alternatíva a hagyományos búzalisztes tészták helyett. Most gyömbérrel, sok, friss zöldséggel és szójaszósszal készítettem el. Lehet magában is enni, de nagyon jól passzol tofuhoz, csirkemellhez, csirkecombhoz, vagy halhoz: én most 1-1 szelet lazacot sütöttem hozzá.

Íme, a recept:
Ez az étel az, amiben szinte bármilyen zöldség elfér, amit csak szeretünk (illetve amit a hűtőben találunk). A recept legyen csak kiindulási pont, használjatok bátran bármilyen színes, friss zöldséget!

Hozzávalók (2 adag):
- egy marék földimogyoró
- 10 dkg (fél csomag) rizstészta
- 2 ek. kókuszzsír (azért is jó, mert magas hőfokon is stabil marad)
- gyömbér (kb. 2 cm-es darab)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 karfiol
- 1 sárgarépa
- 1/2 kaliforniai paprika
- egy marék frissen fejtett borsó
- 2 paradicsom
- só
- bors
- 2 ek. szójaszósz

- 2 szelet lazac (ha fagyasztott, akkor előtte szobahőmérsékleten kiolvasztott)
- só, bors, citromlé
zoldseg2.jpg

Elkészítés:
Megfőzzük a rizstésztát: a hagyományos tésztához hasonlóan, de rövidebb ideig. Van, aki csak leönti forró vízzel, és áztatja, de ilyenkor kicsit rágósabb eredményt kapunk, nekem a főzős változat jobban ízlik, rátok bízom, melyik módon készítitek el. Ha kész, leszűrjük, és kis olívaolajat vagy kókuszzsírt locsolunk rá, hogy ne tapadjon össze.
Felaprítjuk a zöldségeket: lehet játszani a formákkal! A borsó kerek, a karfiol kis virág, a paprikát vékony csíkokra vághatjuk, a répából pedig egy zöldséghámozóval vékony csíkokat lehet szeletelni. A gyömbért és a fokhagymát vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagy serpenyőbe vagy wokba közepes hőfokon szárazon beleszórjuk a földimogyorót. Pár perc alatt megpirítjuk, és egy kis tálkában félretesszük. Ezt majd tálaláskor fogjuk a tésztára szórni, egy kis ropogós textúrát és még egy fantasztikus ízt is adva az ételnek.
Ha kész a mogyoró, feljebb vesszük a hőfokot, és a kókuszzsíron elkezdjük pirítani a gyömbért és a fokhagymát, hozzászórjuk a vöröshagymát is. Kicsit megpirítjuk őket, és rádobjuk a keményebb zöldségeket, amik megsüléséhez egy kicsit több idő kell, vagyis a karfiolt és a borsót. Kevergetjük, és 3-4 perc után hozzáadjuk a többi zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk, és addig pirítjuk, amíg a zöldségek elérik a kicsit sült, de még ropogós állapotot. Ekkor hozzáadjuk a főtt rizstésztát, a szójaszószt, ha szükséges még, sóval, borssal állítunk az ízeken.

A lazacról a nedvességet egy konyhai papírtörlővel felitatjuk, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlevet cseppentünk rá, és egy forró serpenyőben, kókuszzsíron megsütjük pár perc alatt az egyik, majd a másik oldalát.

Mehet egy tányérra a színes, ízekkel teli tészta, az egészséges, natúr lazac és az izgalmas mogyoró.

Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr618821172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása