
Gyorsan elkészíthető, roppanós zöldségekkel teli ételt!
Szeretem a rizstészát, jó alternatíva a hagyományos búzalisztes tészták helyett. Most gyömbérrel, sok, friss zöldséggel és szójaszósszal készítettem el. Lehet magában is enni, de nagyon jól passzol tofuhoz, csirkemellhez, csirkecombhoz, vagy halhoz: én most 1-1 szelet lazacot sütöttem hozzá.
Íme, a recept:
Ez az étel az, amiben szinte bármilyen zöldség elfér, amit csak szeretünk (illetve amit a hűtőben találunk). A recept legyen csak kiindulási pont, használjatok bátran bármilyen színes, friss zöldséget!
Hozzávalók (2 adag):
- egy marék földimogyoró
- 10 dkg (fél csomag) rizstészta
- 2 ek. kókuszzsír (azért is jó, mert magas hőfokon is stabil marad)
- gyömbér (kb. 2 cm-es darab)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/4 karfiol
- 1 sárgarépa
- 1/2 kaliforniai paprika
- egy marék frissen fejtett borsó
- 2 paradicsom
- só
- bors
- 2 ek. szójaszósz
- 2 szelet lazac (ha fagyasztott, akkor előtte szobahőmérsékleten kiolvasztott)
- só, bors, citromlé

Elkészítés:
Megfőzzük a rizstésztát: a hagyományos tésztához hasonlóan, de rövidebb ideig. Van, aki csak leönti forró vízzel, és áztatja, de ilyenkor kicsit rágósabb eredményt kapunk, nekem a főzős változat jobban ízlik, rátok bízom, melyik módon készítitek el. Ha kész, leszűrjük, és kis olívaolajat vagy kókuszzsírt locsolunk rá, hogy ne tapadjon össze.
Felaprítjuk a zöldségeket: lehet játszani a formákkal! A borsó kerek, a karfiol kis virág, a paprikát vékony csíkokra vághatjuk, a répából pedig egy zöldséghámozóval vékony csíkokat lehet szeletelni. A gyömbért és a fokhagymát vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagy serpenyőbe vagy wokba közepes hőfokon szárazon beleszórjuk a földimogyorót. Pár perc alatt megpirítjuk, és egy kis tálkában félretesszük. Ezt majd tálaláskor fogjuk a tésztára szórni, egy kis ropogós textúrát és még egy fantasztikus ízt is adva az ételnek.
Ha kész a mogyoró, feljebb vesszük a hőfokot, és a kókuszzsíron elkezdjük pirítani a gyömbért és a fokhagymát, hozzászórjuk a vöröshagymát is. Kicsit megpirítjuk őket, és rádobjuk a keményebb zöldségeket, amik megsüléséhez egy kicsit több idő kell, vagyis a karfiolt és a borsót. Kevergetjük, és 3-4 perc után hozzáadjuk a többi zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk, és addig pirítjuk, amíg a zöldségek elérik a kicsit sült, de még ropogós állapotot. Ekkor hozzáadjuk a főtt rizstésztát, a szójaszószt, ha szükséges még, sóval, borssal állítunk az ízeken.
A lazacról a nedvességet egy konyhai papírtörlővel felitatjuk, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlevet cseppentünk rá, és egy forró serpenyőben, kókuszzsíron megsütjük pár perc alatt az egyik, majd a másik oldalát.
Mehet egy tányérra a színes, ízekkel teli tészta, az egészséges, natúr lazac és az izgalmas mogyoró.
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal