Ha ennétek egy falat édes, csokis finomságot, de az egészséges vonalon szeretnétek maradni, ez a pár perces finomság jó választás lehet. Pár hozzávaló kell, amit mind egy késes aprítógépbe teszünk, és kis hűtés után már jöhet is a formázás.
Az édességéért cukor helyett pár szem datolya felel, és mivel zabpelyhet is szórunk bele, nem leszünk megint a cukoréhségben 1-2 óra múlva.
Forgathatjuk kakaóporba, apróra vágott magokba vagy aszalt gyümölcsökbe, esetleg kis kakaóbabtörettel, vagy kókuszreszelékkel bolondíthatjuk...nagyszerű ’együttfőzös’ program gyerekekkel is, elejétől a végéig tudnak a kis kezükkel segíteni!
Így készülnek a csokigolyók:
Ennek a desszertnek nincs egészen pontos arányokkal meghatározott receptje. Bátran kísérletezzetek, cseréljetek vagy hagyjatok ki összetevőket, ha úgy tetszik! Az aprítás végén egy krémesebb állagot kapunk, de hűtőbe téve, ahogy a kókuszzsír megszilárdul, formázhatóvá válik.
Hozzávalók: (kb. 20 db golyóhoz)
- kimagozott datolya: kisebbekből mondjuk kb. 10-12 szem, ha nagyobbat kaptok, akkor 6-7 szem
- fél bögre tetszőleges mag (nekem most mandula és kesudió volt)
- fél dl tej (tehén- vagy magtej)
- 3/4 bögre zabpehely
- 3 ek kakaópor
- fél bögre (olvadt formában) kókuszzsír
- csipet só vagy egy ek mogyoróvaj (recept itt: http://bbgabka.blog.hu/2016/06/15/hazi_mogyorovaj_879)
Elkészítés:
Egy kis tálkába tesszük a kimagozott datolyát és a magokat, leöntjük a tejjel, és mikróban összemelegítjük őket – ez opcionális lépés, de így megpuhul a datolya és a magok is, az aprítás könnyebb lesz.
Amíg ezek puhulnak, egy késes aprítóba készítjük a többi hozzávalót, majd a megpuhult datolyát és magokat is.
Aprítás következik, pörgessük addig, amíg egészen krémes állagot nem kapunk – ha túl sűrű, kis tejet vagy kókuszzsírt lehet hozzá adni, ha pedig hígnak találnánk, zabpehely vagy kakaópor a megoldás.
Ha kész a massza, tegyük hűtőbe kicsit, hogy a kókuszzsír összefogja, majd a hűtőből kivéve formáljunk golyócskákat belőle. Ezeket hagyhatjuk magukban is, vagy forgathatjuk tetszőleges ’bundába’.
Kis dobozkában, hűtőben sokáig eláll, főleg, ha magtejet használunk a készítéséhez. Nagyon jó ötlet magunknak, férj-feleségnek vagy gyereknek ilyet csomagolni kis dobozkában, az ebéd utáni vagy napközbeni édesség-éhséget lehet vele csillapítani.
Készítsétek el, meséljetek, hogy sikerült!
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.