csupacsoki-torta 'mindenmentesen'
...sütés, liszt, cukor és tejtermék nélkül!

13900835_1164108866943551_1676547060_n.jpgNyers torta? Igen!
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mert ebben a desszertben semmi olyan összetevő nincs, amit sütni kéne. Sőt, cukor és fehérliszt sem kerül bele, mégis édes-krémes-csokis, és mégis van tésztája.
Hogy hogyan?
Íme:

Az elkészítéshez egy jó késes aprító vagy turmixgép lesz segítségünkre, és szükség van egy lehetőleg kapcsos tortaformára.
A torta 3 rétegből áll: egy kakaós-almás-kókuszlisztes-kesudiós tésztára kenjük az avokádós (igen, avokádós:)), kakaós isteni krémet, amit a felső, roppanós csokiréteg koronáz meg.
A díszítést rátok bízom, nekem épp volt még itthon pár ehető virág és néhány szem áfonya.
A recept egy normál méretű (26 cm-es) tortához elég, ebben egy laposabb tortácskát kapunk.

Összetevők:
az alsó tésztaréteghez
- 1/2 bögre kesudió (vagy más olajos mag, dió, mandula, mogyoró...)
- 2 kisebb alma
- 3/4 bögre magtej (én kókusztejet használtam, de lehet tehéntej is)
- kb. 8-12 szem datolya (mérettől függően)
- 1/2 bögre kakaópor
- 1 csipet só
- 1,5 bögre kókuszliszt (vagy kókuszreszelék kávédarálóban ledarálva)

a csokikrémhez
- 2 közepes avokádó
- 4 ek kakaópor
- 5-8 szem datolya (mérettől függően)
- 1/2 bögre magtej (vagy tehéntej)
- 2 ek olvadt kókuszzsír

a roppanós csokiréteghez
- 3/4 bögre kókuszzsír felolvasztva
- 3 ek kakaópor
- 1 ek méz (vagy olyan édesítőszer, ami zsírban is oldódik, a eritritol itt nem szerepel jól)

Elkészítés:

A datolyákat (a tésztához és a krémhez kellőeket is) egy-egy kis tálkában leöntjük a magtejjel, és mikróban felmelegítjük, félretesszük puhulni.
A késes aprítóban először a kesudiót apróra őröljük, és félretesszük.
Az almát megpucoljuk, kockákra vágjuk, az aprító táljába dobjuk, hozzáadjuk a tésztához beáztatott datolyákat a tejjel együtt, a csipet sót, illetve a kakaóport is. Addig aprítjuk, amíg egészen krémes állagot nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a korábban megőrölt kesudiót és a kókuszlisztet. Ezeket is mixeljük, a keverést kézzel fejezzük be. Ekkor egy kókuszgolyóhoz hasonló állagú krémet kapunk.
Egy kapcsos tortaformát vékonyan megkenünk kókuszzsírral, és az aljába nyomkodjuk egyenletesen ezt a tésztát, betesszük a hűtőbe pihenni.

Közben elkészítjük a krémet: szintén az aprítógép üstjébe dobjuk az összes hozzávalót, és teljesen krémes állagig keverjük. Az ízeket ekkor még be lehet állítani, ha kéne bele még édes íz, vagy éppen kakaó.
Ha kész, rákanalazzuk a tésztarétegre.

A roppanós csokiréteghez egy kis tálban összekeverjük a hozzávalókat, és a tortácskára öntjük. Én azt szeretem, ha nem teljesen egyenletes, kicsit rusztikus, hanyag, szerintem ennek a desszertnek kifejezetten jól áll, hogy nem 'szögletes'. :)
Az elkészült sütit betesszük a hűtőbe dermedni (ha türelmetlenek vagyunk, akár a fagyasztóba is mehet). 
Ha a csoki kicsit már megdermedt, mehet rá akármilyen díszítés is.
Mielőtt levesszük a tortaformát, óvatosan körbevágjuk a szélét.
Kész is van a cukormentes, lisztmentes, nyers csokitorta:
13936573_1164109986943439_874154541_n.jpg
Egészségetekre!


A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr728987300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása