Ez az az étel, amire az interneten a pár hozzávalóstól kezdve a narancsos-fahéjas-szegfűszegesen át a leveskockásig meg fehérborosig találunk mindenfélét.
Most az én receptemet osztom meg veletek, ami hozzávalók tekintetében egy minimál stílusú, nagyon gyors verzió - semmi flanc, szerintem ehhez az ételhez ez illik a legjobban. Gondolkodtam is rajta, hogy megosszak-e egyáltalán egy ilyen pár összetevős, szinte túl egyszerű ételt. Mivel többen is kérték már a receptet, amikor ettek nálam ilyet, megmutatom...hát nincs több titok, nézzétek, milyen egyszerű :)
Hozzávalók:
- 1 sütőtök
- 1-2 ek. vaj
- 1 fej vöröshagyma
- víz
- só, bors, chili, rozmaring (ha valaki nem szereti, elhagyható, vagy használható kakukkfű, borsikafű...)
A hozzávalók pontos arányát nem tudom leírni, mert nagyon tökfüggő: mennyire édes, mennyire vizes, mekkora, stb. Én úgy szoktam csinálni, hogy amikor főzés közben ízesítem, inkább szándékosan kisebb mennyiségeket adok hozzá a fűszerekből, majd a végén, turmixolás után megkóstolom, és ekkor adok még hozzá a szükségesekből.
Elkészítés:
A tököt megpucoljuk (a legnagyobb meló az egészben, ennél csak könnyebbek jönnek ezután), kiszedjük a magjait, nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát kockákra vágjuk, és a vajon megpirítjuk. Rádobjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi.
Ilyenkor jön az 'alulfűszerezés', sót, borsot, egy kis chiliport és szárított rozmaringot adunk hozzá.
Lefedjük, és közepes-nagy lángon főzzük kb. 15 percig, ennyi idő elég a sütőtök puhulásához. Ekkor botmixerrel vagy turmixgépbe öntve turmixoljuk (forró!), és kóstoljuk: ha szükséges, a fűszerekből adunk még hozzá.
Én pirított tökmaggal (száraz serpenyőben, közepes lángon pár perc) és tökmagolajjal vagy balzsamecettel szoktam feldobni.
+tippek:
- ha testesebb, sűrűbb, laktatóbb levest szeretnétek, a végén keverhettek bele egy kis tejszínt is
- ha szeretitek, amikor igazán édes a sütőtök, és idő is van erre, akkor érdemes megsütni előtte, majd a héjából kiforgatva főzni meg - a sütéskor a zöldség cukrai karamellizálódnak, ez nagyon finom aromát ad neki
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.