Aki szereti a fügét, annak ez a muffin is ízleni fog! Az alapot összedobni tényleg csak pár perc, és már mehet is a sütőbe - tökéletes reggelire, vagy bármikor, amikor egy kis édesre vágyunk...de gyorsan:)
Recept itt:
A sütinek a füge adja az édessége nagy részét, így cukorfélére alig van szükség. A tésztát teljes kiőrlésű rozslisztből, és magokból készítettem, így egyszerre puha, de a magok egy kis ropogós állagot is adnak.
Hozzávalók (6 db közepes muffinhoz):
- 100 g szárított füge (fél fügekoszorú)
- 3 dl mandulatej (vagy egyéb tej)
- fél bögre (kb. 60 g) olajos mag (én ezeket használtam: tökmag, mandula és napraforgómag)
- fél bögre (kb. 60 g) aprószemű zabpehely
- fél bögre (kb. 60 g) teljes kiőrlésű rozsliszt (vagy más típusú liszt, pl. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt)
- 2 ek. nyírfacukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
- 2 tojásfehérje
- 1 ek. kókuszzsír
- csipet só
- 1 púpozott tk. szódabikarbóna (vagy sütőpor)
- 1-1 tk. őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A szokásos muffin-elv szerint: száraz hozzávalókat össze, nedveseket össze, majd mindent össze. :)
Egy kisebb tálba tesszük a fügét (a kemény szár-végeket levágjuk róla), ráöntjük a mandulatejet, és mikróban összemelegítjük őket. Pár percig állni hagyjuk, hogy a füge megpuhuljon.
Az olajos magvakat és a zabpelyhet egy késes aprítóba tesszük, és párszor megforgatjuk, míg a magok a tetsző méretűre nem aprózódnak. Egy nagy tálba öntjük az aprított magokat-zabpelyhet, hozzáadjuk a rozslisztet, egy csipet sót, a szódabikarbónát, a nyírfacukrot, majd az őrölt fahéjat és szegfűszeget is.
A késes aprítóba öntjük az időközben megpuhult fügéket a mandulatejjel együtt, hozzáadjuk a kókuszzsírt, és krémes állagúvá pürésítjük őket.
Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
A tojásfehérjéket felverjük, majd a kemény habhoz óvatosan hozzáadjuk először a fügés massza 1/3-át, majd a többit is. A tojáshabos-fügés masszát ráöntjük a száraz alapanyagokra, és mindent összekeverünk.
Megtöltjük a muffinformákat (kb. 3/4-ig) a tésztával, tetszőlegesen díszítjük (pl. apróra vágott fügével és tökmaggal), majd a sütőbe tolva 180°C-on kb. 20-25 percig sütjük.
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.