mindig nyerő - hamburger
a saját készítésű, teljes kiőrlésű buci receptje:)

14463766_1201370783217359_553700962_n.jpgVan egyáltalán olyan ember, aki nem szereti a hamburgert? (ha igen, azt ezennel meghívom egy ilyen házi burgerre!)

Milyen a jó hamburger? Friss-ropogós szezámos buci, szaftos marhahúspogácsával, sok friss, ropogós zöldséggel és kicsit csípős mustárral, szerintem :)
Ha nem féltek összelisztezni a konyhát, bátran vágjatok neki a saját készítésű zsömlének! Nem nagy ördöngősség, csak néhány lépésen végig kell vinni a kelt tésztát, hogy a végén a jó állagot kapjátok. 

A bucikat teljes kiőrlésű lisztekből készítettem, hogy egészségesebbek legyenek. Így egy kicsit tömörebb tésztát kaptam, illetve a zsömlécskék teteje nem lett igazán fényes, de annál finomabb! :)

Hozzávalók (8 db bucihoz):
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2,5 dl tej (akár ízesítetlen magtej)
- 1 tojás
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 tk. só
- fél kocka friss élesztő
- 1 tk. cukor (első alkalommal a blogon, mint hozzávaló, de az élesztőgombák csak ezt fogják igazán megkajálni:))
- 1 ek. méz 
- 10 dkg görög joghurt
- a tetejére: 1 tojás és szezámmag

Elkészítés:
Az egész munkafolyamat a tésztából 4 lépésből fog állni, közte mindig pihentetjük/kelesztjük:
1.gyúrás, 2. gömbölyítés, 3. formázás, 4. sütés.

1. A tejet egy tálkába öntjük, és mikróban megmelegítjük - ne legyen forró, az megölheti a gombákat, de legyen langyos, hogy jól érezzék magukat. Ebbe a tejbe szórjuk bele a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük félre.
Egy nagy tálba öntünk minden hozzávalót: a liszteket, a tojást, sót, olívaolajat, mézet, joghurtot, majd a felfutott élesztős tejet is. Kézzel vagy géppel dagasztjuk, amíg egységes tésztát nem kapunk belőle, ami nem ragad a tál oldalához. Ha kész, gömböcöt formázunk belőle és letakarjuk a tálat (folpack-kal szoktam, és kilyuggatom), 40-45 percig kelesztjük.
2. A gömbölyítés következik: a megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és éles késsel 8 egyenlő részre vágjuk. Minden részből kis gombócot formázunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és 10 percet pihentetjük.
3. A kis gömböcökből megformázzuk a zsemléket: kicsit kilapítjuk a gömböket, majd feltekerjük, és szép zsemleformát alakítunk ki - ezzel a gömbölyítés-formázás lépéssel még egy kis levegőt viszünk bele és könnyítünk a tésztán. Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk őket.
Felverjük a tojást, vékonyan megkenjük a zsömléket vele, majd újabb 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 170-180 °C-ra. Az utolsó kelesztés elteltével a bucikat még egyszer megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
 4. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
hambifolyamat.png
Mehet bele a sok finomság, husi, friss zöldségek, mustár, vagy ki mivel szereti. Ez a zsömle finom marad még 2-3 napig!

Egészségetekre!
14543363_1210163805671390_363642644_n.jpg



A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr4811736995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása