
Milyen a jó hamburger? Friss-ropogós szezámos buci, szaftos marhahúspogácsával, sok friss, ropogós zöldséggel és kicsit csípős mustárral, szerintem :)
Ha nem féltek összelisztezni a konyhát, bátran vágjatok neki a saját készítésű zsömlének! Nem nagy ördöngősség, csak néhány lépésen végig kell vinni a kelt tésztát, hogy a végén a jó állagot kapjátok.
A bucikat teljes kiőrlésű lisztekből készítettem, hogy egészségesebbek legyenek. Így egy kicsit tömörebb tésztát kaptam, illetve a zsömlécskék teteje nem lett igazán fényes, de annál finomabb! :)
Hozzávalók (8 db bucihoz):
- 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2,5 dl tej (akár ízesítetlen magtej)
- 1 tojás
- 1/2 dl olívaolaj
- 1 tk. só
- fél kocka friss élesztő
- 1 tk. cukor (első alkalommal a blogon, mint hozzávaló, de az élesztőgombák csak ezt fogják igazán megkajálni:))
- 1 ek. méz
- 10 dkg görög joghurt
- a tetejére: 1 tojás és szezámmag
Elkészítés:
Az egész munkafolyamat a tésztából 4 lépésből fog állni, közte mindig pihentetjük/kelesztjük:
1.gyúrás, 2. gömbölyítés, 3. formázás, 4. sütés.
1. A tejet egy tálkába öntjük, és mikróban megmelegítjük - ne legyen forró, az megölheti a gombákat, de legyen langyos, hogy jól érezzék magukat. Ebbe a tejbe szórjuk bele a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük félre.
Egy nagy tálba öntünk minden hozzávalót: a liszteket, a tojást, sót, olívaolajat, mézet, joghurtot, majd a felfutott élesztős tejet is. Kézzel vagy géppel dagasztjuk, amíg egységes tésztát nem kapunk belőle, ami nem ragad a tál oldalához. Ha kész, gömböcöt formázunk belőle és letakarjuk a tálat (folpack-kal szoktam, és kilyuggatom), 40-45 percig kelesztjük.
2. A gömbölyítés következik: a megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és éles késsel 8 egyenlő részre vágjuk. Minden részből kis gombócot formázunk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és 10 percet pihentetjük.
3. A kis gömböcökből megformázzuk a zsemléket: kicsit kilapítjuk a gömböket, majd feltekerjük, és szép zsemleformát alakítunk ki - ezzel a gömbölyítés-formázás lépéssel még egy kis levegőt viszünk bele és könnyítünk a tésztán. Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk őket.
Felverjük a tojást, vékonyan megkenjük a zsömléket vele, majd újabb 30 percig pihenni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 170-180 °C-ra. Az utolsó kelesztés elteltével a bucikat még egyszer megkenjük tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
4. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Mehet bele a sok finomság, husi, friss zöldségek, mustár, vagy ki mivel szereti. Ez a zsömle finom marad még 2-3 napig!
Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal