reform aranygaluska
egy különleges avató desszertjeként :)

14741055_1226243347396769_1960542012_n.jpgEgy összetevőiben reform, ízében a hagyományoshoz hűen fantasztikus aranygaluska receptjét mutatom most nektek, egy kis élménybeszámolóval egybekötve.

Apukám ügyes. Apukám épített egy sütőkandallót, ami alul fatüzelésű, gyönyörű, sugárzó meleget adó kandalló, felül pedig egy sütő, amihez nagy reményeket fűztünk már az első alkatrészek beszerzése óta. Apa egy barátja segítségével elkészítette ezt a csodás szerkezetet, ami nyáron az udvaron - még felújításra váró állapotában - így nézett ki: 14797306_1227485140605923_1154617633_n.jpgAzóta persze teltek a hónapok, apa dolgozott vele, így a felújított kandalló bekerült a helyére. Talán az első év ez, amikor vártam a fűtési szezont, hogy végre kipróbálhassuk a sütést vele! Így történt, hogy ezen a hétvégén végre hűvösebb idő volt és megbeszéltük, hogy én készülök valami finomsággal - a kívánságoknak megfelelően rakott karfiolt és aranygaluskát vittem sütésre készen. 
Begyújtottunk, a fiúk igyekeztek egyenlő hőt adó parazsat-tüzet tartani, adagolni a sütés során a fát. Ilyen gyönyörű volt működés közben:
14825762_1226243350730102_1112565521_n.jpgAz eredmény pedig? Csodálatos! 
Nem tudom pontosan elmesélni, miben és miért más, de egyszerűen isteni finomra készült benne a karfiol és az aranygaluska is. Kellemesen megpirultak a szélek, de közben jól átsült minden. A szépen parázsló fa fölül véve ki az ételt, de mindezt bent a lakásban...ilyen mindenkinek kéne!
Természetesen a kandalló ilyen állapotában még nem kész: apa azóta már beszerelt egy hőmérőt, egy lámpa is fog bele kerülni és a burkolatok is felkerülnek hamarosan. 

Most pedig következzen az ígért aranygaluska-recept:

Alapvetően három dolgon változtattam, de csak annyira, hogy a hagyományos ízélmény ne vesszen el. Ez a három pedig: a liszt, az édesítés és a zsiradék.
A finomlisztet tönkölybúzalisztekre cseréltem, kristálycukor helyett nyírfacukor, vaj helyett pedig vaj és kókuszzsír keveréke került a tésztába. A sodónak megadtam a módját, hisz szerintem ez az egyik legfinomabb rész: tojássárgájából készült, kis tönkölyliszttel sűrített, vízgőz fölött főzött, vaníliás krémet készítettem.

Hozzávalók:
a tésztához
- 3 dl tej (vagy bármilyen növényi tej)
- 1 tk méz
- 25 g (fél kocka) élesztő

- 25 dkg tönkölybúza fehérliszt (TBL-70)
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TGL-300)
- 3 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- 25 g (fél kocka) élesztő
- 40 g (4 ek) nyírfacukor (xilit)
- 1 csipet só
- 20 g vaj
- 20 g kókuszzsír
a diós töltelékhez
- 17 dkg dió
- 30 g (3 ek) nyírfacukor 
- 20 g vaj
- 50 g kókuszzsír
a vaníliasodóhoz
- 5 tojás sárgája
- 2 ek tönkölybúza fehérliszt (TBL-70)
- 6 dl tej
- fél vaníliarúd
- 30 g (3 ek) nyírfacukor

Elkészítés:
Egy kis tálkában megmelegítjük a tejet, elkeverjük benne a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő felfut, egy nagy keverőtálba mérjük a tészta többi hozzávalóját: liszteket, a tojások sárgáit, a xilitet, fél citrom reszelt héját és egy csipet sót. A vajat és a kókuszzsírt folyóssá olvasztjuk, és a kezünk ügyébe készítjük. A lisztes keverékbe öntjük a felfutott élesztős tejet, és kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.
14794240_1226243374063433_634935921_n.jpg1-2 perc elteltével hozzácsorgatjuk a zsiradékot is, és addig dagasztjuk, amíg egy puhább, egységes állagú kalácstésztát kapunk.
Letakarjuk, és 40 percen át kelesztjük.
(Nyugodtan használható xilit kelt tésztához, ugyanolyan gyönyörűen megkel, mint a normál cukros tészták, nem bántja a xilit az élesztőket!)

Ahogy közeledik a kelési idő vége, előkészülünk a következő lépéshez: a diót a nyírfacukorral együtt megdaráljuk, illetve összeolvasztjuk a vajat és a kókuszzsírt.
A kelési idő elteltével egy lisztezett felületre borítjuk a tésztát, kb. 1 cm vékonyra nyújtjuk, és kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A kis tésztapogácsákat egy tortaformába vagy jénaiba sorakoztatjuk.
14798741_1226243360730101_1980481442_n.jpgHa kész egy réteg, megkenjük az olvasztott vaj-kókuszzsírral, és megszórjuk a darált dió-nyírfacukor keverék felével. Folytatjuk a pogácsák pakolását, amíg el nem fogynak. Ekkor az egészet megkenjük a maradék zsiradékkal és rászórjuk a diót. 
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Kb. 15-20 perc újrakelesztés elteltével a sütőbe tesszük a galuskát, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Sodó készítése
Vízgőz fölött fogjuk sűríteni, tehát szükség lesz két - méretben passzoló - lábosra. Az alsóba vizet öntünk, de csak annyit, hogy ne érje el a felső tál alját. Melegíteni kezdjük, és a felső tálban előkészítjük a hozzávalókat: a tönkölylisztet elkeverjük a nyírfacukorral, és a tejet apránként hozzácsorgatva csomómentesre keverjük őket. Ezután belekeverjük a tojások sárgáit is. A vaníliarúdnak kikaparjuk a magjait, a krémbe tesszük őket a kikapart rúddal együtt (a végén majd kivesszük). Ezt a keveréket folytonos keverés mellett 10-15 percnyi hőkezeléssel besűrítjük.

A vaníliasodó legjobb helye a szépen megpirult aranygaluskán van, hát tegyünk így :)
14825820_1227727190581718_929632109_n.jpgEgészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr711834545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása