Régóta gondolkodtam azon, miből lehetne egy vastag, finom, ropogós réteget készíteni a lazacfilére (vagy bármilyen hússzeletre). Legjobb, szintén sütős-főzős barátnőm mutatott egy receptet, amiben pisztáciával oldották meg a dolgot: innen indult az ötlet és megalkottam a sajátomat.
Így készült egy kesudiós-mustáros-zebpelyhes réteg, ami tökéletesen rásült a halra, ropogós, ízes, illik a lazac semlegességéhez. Próbáljátok ki, ilyen egyszerű elkészíteni:
Hozzávalók: (4 szelethez)
- 4 szelet lazacfilé (egy szelet kb. 12-15 dkg)
- 1-2 ek olívaolaj
- só, bors
- 2 ek mustár
- 50 g aprószemű zabpehely
- 1 tojás
- fél marék kesudió
- pici bors
- kakukkfű (Fűszerész-es vad kakukkfüvet használtam: http://fuszeresz.blog.hu/)
(- ízlés szerint só, ez a mustár ízétől függ)
Elkészítés:
A lazacot előkészítjük (ha fagyasztott, szobahőmérsékleten felolvasztjuk), papírtörlők között leitatjuk róla a vizet, majd vékonyan megkenjük olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, ha van ilyen funkció a sütőn, akkor grillfokozatra.
A kesudiót apróbbra vágjuk, majd egy tálban minden hozzávalót összekeverünk. Hagyjuk pár percig pihenni, hogy a zabpehely megszívja magát, majd az előkészített halszeletekre rétegezzük.
A sütőrácsot a sütő felső részébe helyezzük el, és betesszük a halat sülni. Kb. 12-15 percig sütjük, ennyi idő elég arra, hogy a lazac átsüljön, a felső réteg pedig ropogóssá váljon.
Én egy párolt köretet készítettem hozzá brokkoliból, fodros kelből és egy kis szezámmagból. Ezeket egyszerűen egy wokban, az elején egy kis vizet alálöttyintve megpirítottam.
A végén nagyszemű tengeri sót szórtam a párolt zöldségekre.
Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.