rácsos almás pite
teljes kiőrlésű tönkölyös tésztával

15227894_1260099630677807_1452611081_n_1.jpgKi ne szeretné őszi-téli estéken az almás pitét, ami nagyon jól illik egy bögre forró teához vagy forralt borhoz?!
Finom az otthoni melegben, lehet vinni vendégségbe és szerintem a maga egyszerű-de-nagyszerűségével akár az ünnepekre is lehet egy könnyű sütemény. 
A díszítéshez különböző formájú kiszúrókkal is készíthetjük a tésztát és ezzel igazán ünnepivé tehetjük. Én most a hagyományos rácsos formát követtem, mutatom a receptet hozzá:

15239347_1260099634011140_1859675860_n.jpgEhhez a pitéhez teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készítettem a tésztát, az almás réteg alá pedig került egy kis aszalt sárgabarack és dió - a barack nagyon jól ízesít, a dió pedig finoman ropog.

Hozzávalók:

- 15 dkg tönkölybúza fehérliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj (részben kókuszzsírra cserélhető!)
- 2 ek (20 g) nyírfacukor (vagy eritritol)
- 1 tojás
- 0,5 dl tej
- 1 kg alma
- 1/2 ek almás pite fűszerkeverék (Fűszerész) - vagy fahéj, szegfűszeg keveréke
- 4 ek (40 g) nyírfacukor (vagy eritritol)
- 50 g aszalt sárgabarack
- 50 g dió (vagy kesudió, mogyoró, mandula, paradió, pekándió)
- 1 tojás (a kenéshez)
15281016_1260099627344474_51445136_n.jpgElkészítés:
Kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót és elmorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a nyírfacukrot, tojást, tejet, és gyors mozdulatokkal egy egységes tésztát gyúrunk belőle. Félretesszük pihenni, míg az almás tölteléket előkészítjük.
Ehhez az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük és kinyomkodjuk a levét (a friss, igazi, ízes almalé a szakácsé!:)). A reszelt almához keverjük a fűszereket és a nyírfacukrot.
Apróra vágjuk az aszalt sárgabarackot és a diót, a sütőt pedig előmelegítjük 180°C-ra.
Előkészítünk egy gyümölcstorta- vagy piteformát, a tésztánkat kb. 1/3-2/3 arányban szétosztjuk. A nagyobbik részt akkorára nyújtjuk, mint a forma. A kinyújtott pitetésztát óvatosan beleemeljük, belenyomkodjuk, a lelógó részeket levágjuk és pár helyen megszúrkáljuk villával.15281041_1260099644011139_892833105_n.jpgMegszórjuk az apróra vágott barackkal és magvakkal, majd rákanalazzuk az almás tölteléket. 
A maradék tésztát 8 felé osztjuk, kígyó alakúra sodorjuk, majd sodrófával ellapítjuk. Ezekkel a csíkokkal berácsozzuk a pitét: én az alá-fölébújtatott változatot csináltam. A csíkok végét hozzányomkdjuk a pite széléhez.
15226475_1260099647344472_1935937548_n.jpgA süti tetejét megkenjük tojással, majd a 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
15300720_1260099624011141_236180548_n.jpg
Egészségetekre!

Kövessetek a facebook-on vagy az Instagramon:
facebook oldalam
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr10012020577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása