posírozott körte
vaníliás mascarponekrémmel

15878673_1312049195482850_1394170369_n.jpgEgy mutatós, különleges, finom, mégis egészséges és egyszerűen elkészíthető desszert? Az összes feltételnek megfelel ez az illatos, fűszeres, fehérborban posírozott körte. Magában királynő, a mascarponekrém pedig a korona:)
Nekem ez igazi téli esti, könnyű vacsora után kínálható desszert, ami másnap, harmadnap is ugyanolyan finom, vendégvárónak is tökéletes, szóval mindent tud, amit tudnia kell!
Mutatom, hogyan készül:
A fűszerek, amiket én használtam, csak egy variáció a végtelen közül - ha ti mást szerettek vagy más van otthon, kísérletezzetek bátran!
Ugyanez igaz a fehérborra, lehet vöröset használni helyette. Sőt, akár valami erősebbel (Cointreau likőrrel, whiskey-vel) is jól működhet.
Édesítésként, hogy tényleg egészséges legyen ez a desszert, eritritet használtam, természetesen ez is helyettesíthető mézzel, nyírfacukorral, stb.

Ebben a receptben a körte gyönyörű sárga színét egy késhegynyi sáfrány adja. Ezt a gyógyhatású fűszert, ami a legdrágább fűszer az egész világon (kilója az aranynál is drágább), egy krókuszféle (Crocus sativus) bibeszálaiból készítik. Egy gramm fűszerhez kb. 100-150 virág bibéi szükségesek, amiket egyenként, kézzel gyűjtenek.
15878987_1312049192149517_1100388819_n.jpgHozzávalók (6 körtéhez):
- 6 db szép, sérülésmentes körte
- 2 dl fehérbor (ízlés szerint, én egy száraz zenitet használtam hozzá)
- 7-8 dl víz
- 150 g eririt (vagy más, ennek megfelelő édesítőszer)
- 3-4 db csillagánizs
- 1 db szerecsendióvirág, széttépkedve
- 4-5 szem fahéjvirág
- 1-2 rúd fahéj
- 1 késhegynyi őrölt sáfrány

a mascarponekrémhez:
- 200 g mascarpone (pl. Aldiban kapható light)
- 1 dl tejszín
- fél vaníliarúd kikapart magjai
(-ízlés szerint édesítőszer)
15878638_1312049188816184_450704266_n.jpgElkészítés:
A körtéket óvatosan megmossuk (hogy a száruk ne törjön le), majd egy kis szeletet levágunk az aljukról, hogy egy talpat kapjunk, amin megállnak. Óvatosan meghámozzuk, a szárat rajtahagyjuk, a héjat félretesszük, később még szükség lesz rá:)
Ha megvagyunk a körtékkel, keresünk egy akkora lábost, amiben az összeset el tudjuk helyezni. Ebbe tesszük a körtéket, ráöntjük a bort, annyi vizet, hogy ellepjen minden körtét, majd a fűszerek következnek: fahéj, fahéjvirág, csillagánizs, szerecsendióvirág és végül a csodás sárga színt adó sáfrány.
Közepes hőfokon forrásig melegítjük, majd kb. 1,5 órán keresztül lefedve főzzük, de figyelünk arra, hogy épp csak gyöngyözzön a főzés teljes ideje során. Ennyi idő elteltével a körték nagyon puhák lesznek, átvesznek minden ízt, ráadásul csodás sárga színük lesz. Hűvös helyre tesszük, és hagyjuk, hogy a főzőlében teljesen kihűljenek.
Elkészítjük a mascarponekrémet is: ehhez egy kis lábosba öntjük a tejszínt, belekaparjuk a vaníliarúd kikapart magjait, beledobjuk magát a rudat is, majd felforraljuk. Kivesszük a vaníliarudat és a mascarponéhoz keverjük, majd hűtőbe tesszük tálalásig.
A kihűlt körtéket óvatosan kiemeljük a boros-fűszeres főzőléből, a körtehéjak pedig most kapnak szerepet: a léhez adjuk őket, majd magas hőfokon sziruppá forraljuk a főzőlevet. Leszűrjük (ilyen mennyiségből kb. 1-1,5 dl szirup lesz), a körte mellé tálaljuk a mascarponekrémmel együtt.
Finom, puha körte, fűszeres, sűrű, édes szirup és egy hideg mascarponekrém...hát, nagyon jók így együtt! :)
15841392_1312054535482316_28578485_n.jpg
Próbáljátok ki, egészségetekre!

Kövessetek a facebook-on vagy az Instagramon:
facebook oldalam
Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://bbgabka.blog.hu/api/trackback/id/tr6312091221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bbgabka

Sziasztok, Gabka vagyok! Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni. Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!

_c_laurent_gloor_bbgabka_120.jpg

facebook oldalam

Címkék

áfonya (1) ajvár (1) alma (6) almatorta (2) bagel (2) banán (2) bbq (1) brownie (1) buggyantott tojás (1) cékla (1) chips (1) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (1) csirke (5) csoki (3) csokigolyó (1) csokikrém (1) csokitorta (1) cupcake (1) datolya (3) desszert (40) dió (1) eatclean (71) édesburgonya (2) édesség (17) érdekességek (1) fagyi (1) flatbread (1) flódni (1) fodroskel (1) főétel (22) főzelék (1) frangipane (1) füge (2) fűszer (1) gluténmentes (6) granola (1) gyümölcskenyér (1) hamburger (2) húsos (1) jégkrém (1) kakaóscsiga (1) karácsony (1) karfiol (1) keksz (4) kelt tészta (1) kenyér (3) kókuszgolyó (1) körte (2) kuglóf (1) kurkuma (1) lazac (3) leves (1) magos ropogós (1) mák (1) mákos (1) mandula (3) mascarpone (1) mogyoróvaj (2) muffin (3) műzli (1) műzliszelet (1) narancs (1) nyár (5) ősz (3) péksütemény (12) pesto (1) piskóta (1) pite (1) pizza (1) puding (1) pulled pork (1) raffaello (1) rágcsálnivaló (1) ravioli (1) reggeli (22) répatorta (1) rizottó (1) rizspuding (1) rizstészta (1) sajttorta (1) saláta (3) smoothie (1) snack (1) strand (1) sushi (1) sütemény (10) sütés nélkül (7) sütőtök (1) svéd fahéjas csiga (1) szélesmetélt (1) szendvics (2) szilva (1) tejtermékmentes (5) tészta (2) tojás (2) tökfőzelék (1) top10 (1) torta (1) túrós (1) újrahasznosítás (1) ünnep (2) vacsora (1) videó (2) vörösbab (1) wrap (1) zab (1) zabkása (8) zabkeksz (1) zabkenyér (1) zabpalacsinta (2) zabpehely (17) zserbó (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása