@LSV: sajnálom, ha nem sikerült elsőre tökéletesen! nekem ezekkel az arányokkal működik, de ennyi liszt pluszban teljesen rendben van!
mondjuk formakenyér helyett inkább egy sima lapos tepsin ezt a gömbölyű formát javaslom, nekem ezekkel az arányokkal egy formázható, gömbölyíthető tésztát ad.
amik okok lehetnek:
- milyen liszteket használtál? amikből én készítem, ezek a teljes kiőrlésűek, több folyadékot vesznek fel...a lisztek minősége sem egyforma sajnos (én DM-es és Aldis márkákat használok)
- több szódabikarbóna nem kell, mert akkor nagyon kiérezhető lesz az íze. ez a kenyér sosem lesz olyan lyukacsos, mint egy öregtésztás vagy kovászos testvére, ez a gyorsaság valamitvalamiértje:)
- folyadékok: én egy sűrűbb görög joghurtot használtam hozzá, talán az is szerepet játszik...
mindenesetre remélem kipróbálod újra, majd meséld el a tapasztalatokat!
üdv,
bbGabka
Valóban vigyázni kell a szódabikarbónával, pontosan annyit amennyi a recept szerint kell. Ir kenyeret szoktam sütni, hagyom kihűlni, és akkor nem érezhető a szódabikarbóna.
Szia, Mit ronthattam el? Kb olyan a kenyerem mint a bolti 1 kilós :) A tészta nagyon ragadt, nyúlott ezért kb 2-3 evőkanál lisztet tettem még hozzá. Mondjuk én forma tepsibe sütöttem és belenyomkodtam (lehet ezt nem szabad). Tippem szerint nem lisztezhetem, ennek ragadnia kell, illetve lehet több szódabikarbónától lyukacsosabb könnyebb lenne?
@Egy Hun Hunniából: köszönöm, örülök ha tetszik! :)
hát, ami a nem édeset illeti...kevésbé próbálkoztam még vele, valahogy édespárti vagyok reggel. de a következő összeállításba szívesen beteszek pár sósat is, egyefene:)
Elnézést! Valóban el kerülte a figyelmem, hogy az élesztőhöz 1 tk cukor is ment. Azért így is cseppet kételkednék, hogy képes megkelni, hiszen a lisztbe már nyírfacukor is ment. Tudom, hogy élesztő gombáról beszélünk, attól még a nyírfacukor simán elpusztítja a gombát, hiszen ezért adtad a kristálycukrot a felfuttatáshoz. Nem kötekedésként, szóltam hozzá, hanem segítő szándékkal. Örülök, ha a végeredmény finom lett.
@KaT3a: Kedves KaT3a! Ha figyelmesen elolvasod, a tejbe egyszerű kristálycukor kerül, ami jò az élesztőknek.
Az élesztő pedig gomba, nem baktérium.
A tészta szépen megkel, többször készítettem már így, pròbáld ki Te is!
Nyirfacukor kelt tesztahoz????? Nem lesz egyszeru felfuttatni. A nyirfacukor kelt tesztaba nem hasznalhato, antibakterialis hatasa miatt. hu.wikipedia.org/wiki/Xilitol
Sziasztok, Gabka vagyok!
Blogom az egészséges életmódról, főzésről szól és arról, hogy ezeket hogyan próbálom a mindennapi életünkbe ültetni.
Remélem, találtok 'hazavihető' ötleteket nálam, jó olvasást!
BBGabka 2017.12.29. 23:06:48
Bejegyzés: flatbread, a villásreggelik királynője
Attilajukkaja 2017.12.29. 23:06:08
Bejegyzés: flatbread, a villásreggelik királynője
BBGabka 2017.02.02. 21:32:47
mondjuk formakenyér helyett inkább egy sima lapos tepsin ezt a gömbölyű formát javaslom, nekem ezekkel az arányokkal egy formázható, gömbölyíthető tésztát ad.
amik okok lehetnek:
- milyen liszteket használtál? amikből én készítem, ezek a teljes kiőrlésűek, több folyadékot vesznek fel...a lisztek minősége sem egyforma sajnos (én DM-es és Aldis márkákat használok)
- több szódabikarbóna nem kell, mert akkor nagyon kiérezhető lesz az íze. ez a kenyér sosem lesz olyan lyukacsos, mint egy öregtésztás vagy kovászos testvére, ez a gyorsaság valamitvalamiértje:)
- folyadékok: én egy sűrűbb görög joghurtot használtam hozzá, talán az is szerepet játszik...
mindenesetre remélem kipróbálod újra, majd meséld el a tapasztalatokat!
üdv,
bbGabka
Bejegyzés: hipp-hopp rozskenyér
sZulamith 2017.02.02. 21:26:10
Bejegyzés: hipp-hopp rozskenyér
LSV 2017.02.02. 21:26:07
Bejegyzés: hipp-hopp rozskenyér
BBGabka 2017.02.02. 21:25:42
hát, ami a nem édeset illeti...kevésbé próbálkoztam még vele, valahogy édespárti vagyok reggel. de a következő összeállításba szívesen beteszek pár sósat is, egyefene:)
Bejegyzés: zabkásanapló - január kedvencei
Egy Hun Hunniából 2017.02.02. 21:24:01
Az államat keresgélem! :-D
Gyönyörőek !
Ki fogom őket próbálni! Én is nagy zabkása kedvelő vagyok!
Nem édes variációid is vannak?
Bejegyzés: zabkásanapló - január kedvencei
hpapagaj 2016.12.01. 20:24:09
Bejegyzés: zabkásák - november kedvencei
BBGabka 2016.11.09. 13:13:52
Bejegyzés: robbantott röfi bagelben
hpapagaj 2016.11.08. 21:20:41
Bejegyzés: robbantott röfi bagelben
CaT3a 2016.10.18. 11:05:05
Bejegyzés: svéd fahéjas csiga - újragondolva
BBGabka 2016.10.17. 21:21:15
Bejegyzés: svéd fahéjas csiga - újragondolva
CaT3a 2016.10.17. 19:30:04
Bejegyzés: svéd fahéjas csiga - újragondolva
BBGabka 2016.10.17. 13:29:29
Az élesztő pedig gomba, nem baktérium.
A tészta szépen megkel, többször készítettem már így, pròbáld ki Te is!
Bejegyzés: svéd fahéjas csiga - újragondolva
CaT3a 2016.10.17. 13:13:21
Bejegyzés: svéd fahéjas csiga - újragondolva